x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia amenință direct trupele americane din Siria

Turcia amenință direct trupele americane din Siria

de Şerban Mihăilă    |    05 Feb 2018   •   18:30
Turcia amenință direct trupele americane din Siria

După ce, cu două săptămâni în urmă, a invadat nordul Siriei, cu scopul declarat de a distruge milițiile kurde în cadrul unei ofensive militare numite ironic „Ramura de Măslin”, Turcia a trecut la avertizări directe la adresa forțelor americane staționate în zonă. Ankara a amenințat cu extinderea campaniei sale din enclava Afrin până în orașul Manbij, aflat în apropiere, de unde kurzii nu s-au mai retras după victoria repurtată contra Stat Islamic.  

 

Dacă poartă uniforme ale inamicului, soldații americani riscă să devină ținte ale armatei turce, a amenințat, ieri, Ankara, avertizând cu extinderea operațiunilor sale militare din enclava Afrin până în orașul Manbij, aflat în apropiere, de unde milițiile kurde din „Unitățile de Apărare ale Poporului Kurd” (YPG), grupare considerată teroristă de către Turcia dar aliată cu SUA, nu s-au mai retras după victoria repurtată contra jihadiștilor din Stat Islamic (SI). YPG a avut o contribuție determinantă la coaliția kurdă și arabă susținută de Washington, care a învins SI în nordul Siriei. Milițiile sale au atras însă rapid furia Ankarei, după ce au preluat controlul asupra enclavei Afrin, de la granița cu Turcia, într-o zonă ocupată de către rebelii sirieni pro-turci, și izolată de restul teritoriilor deținute de kurzi în nordul și estul Siriei. De asemenea, după victoria împotriva SI, kurzii din YPG nu s-au mai retras din orașul strategic Manbij, situat la est de Afrin, lângă enclavă.

Avertisment cât se poate de clar

„În cazul în care YPG nu se retrage din Manbij, ne vom duce acolo și, de asemenea, la est de Eufrat”, a declarat, ieri, vicepremierul turc, Bekir Bozdag, pentru „CNN-Turk”, citat de AFP. Deși nu sunt staționate în interiorul regiunii Afrin, trupele americane se află în Manbij și la est de Eufrat, unde au acordat sprijin YPG în lupta contra jihadiștilor din SI. Cu toate că a precizat că Turcia nu dorește o confruntare cu trupele SUA, Bozdag a menționat riscul ca militarii americani să fie prinși în schimburi de focuri, în cazul în care poartă uniforme ale YPG. Imagini cu soldați americani având însemne ale YPG au apărut până acum în mai multe rânduri, scrie AFP. „Nu dorim nicio confruntare cu SUA în Manbij, la est de Eufrat sau în niciun alt loc”, a declarat Bozdag. „Dar SUA trebuie să fie conștiente de sensibilitățile Turciei. Dacă soldații SUA poartă uniforme ale teroriștilor sau sunt printre aceștia în eventualitatea unui atac contra armatei, atunci nu va exista șansa să facem vreo distincție (…) și îi vom considera teroriști”, a adăugat el. În ultimul an, relațiile dintre SUA și Turcia, aliați NATO, s-au deteriorat constant, atât din cauza YPG, cât și al refuzului Casei Albe de a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen. 

 

Șapte militari turci au fost uciși, sâmbătă, în luptele din Afrin. Mass-media proguvernamentale din Turcia susțin că victimele au fost omorâte cu arme furnizate milițiilor YPG de către americani.

 

„Presupușii noștri aliați din Statele Unite ale Americii nu cunosc nicio limită atunci când vine vorba despre trădare”.

Cotidianul turc „Yeni Akit”, citat de AFP

×