x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia ameninta sa contracareze planurile Ciprului

Turcia ameninta sa contracareze planurile Ciprului

de IncomeMagazine    |    22 Mar 2013   •   09:05
Turcia ameninta sa contracareze planurile Ciprului

Turcia ar putea contesta orice decizie luata de Cipru pentru accelerarea procesului de exploatare a zacamintelor offshore de gaze naturale, ca masura de remediere a crizei sale financiare, au anuntat inalti responsabili de la Ankara.

Citeste si Cipru: Cine a avut ideea taxarii depozitelor bancare?

Uniunea Europeana a acordat Nicosiei ragaz pana luni pentru a identifica modalitatea de a face rost de cele 5,8 miliarde de euro necesare pentru obtinerea planului de salvare, fara de care sistemul finaniar al Ciprului va fi amenintat de faliment si tara risca sa iasa din zona euro.

Citeste si Efectul Cipru: Rusia vrea un offshore in Orientul Indepartat

Cipru este in negocieri cu Moscova privind eventuale investitii ruse, ministrul cipriot de finante, Michalis Sarris declarand ca rezervele de gaze naturale ale tarii sale situate in largul marii constituie unul dintre domeniile care ar prezenta interes pentru partea rusa.

Citeste si RUSIA: Structuri ale statului au conturile blocate in CIPRU

„Aceste rezerve apartin celor doua comunitati, iar viitorul acestor zacaminte nu poate fi decis fara aprobarea partii de sud a Insulei. Daca va fi nevoie, vom putea lua masuri pentru a contracara astfel de initiative”, a declarat pentru agentia Reuters un inalt responsabil turc.

Citeste si Turcii vor crea cu suedezii de la SAAB propriul avion de luptă

„Exploatarea exclusiva a acestor resurse de catre partea sudica a Ciprului este in afara oricarei chestiuni si este inacceptabila”, a adaugat el. „Intentionam toate mijloacele juridice. Putem ridica problema in fata Uniunii Europene, dar vom recurge la toate canalele politice si juridice”, a subliniat acelasi responsabil, fara alte precizari.


Citeste si Rusia construieste SUBMARINE din generatia cinci

×
Subiecte în articol: cipru turcia