x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia ar putea semna în iulie acordul pentru proiectul Nabucco

Turcia ar putea semna în iulie acordul pentru proiectul Nabucco

de Irina Cristea    |    25 Iun 2009   •   00:00

Turcia ar putea semna acordul pentru proiectul Nabucco în cursul lunii iulie, transmite AFP.



"Credem că documentul ar putea fi semnat la jumătatea lunii următoare", a spus ministrul turc însărcinat cu negocierile în vederea aderării la Uniunea Europeană, Egemen Bagis. Proiectul implică, pe lângă Turcia, patru state membre ale Uniunii: România, Ungaria, Bulgaria şi Austria.

Europa aşteaptă cu nerăbdare ca Nabucco să devină realitate, pentru a-şi reduce dependenţa energetică faţă de Rusia, comentează AFP.
Acordul a fost negociat sub "umbrela" Comisiei Europene şi vizează condiţiile de tranzit al gazului din Asia Centrală între cele cinci state sus-menţionate. Proiectul Nabucco prevede construcţia unui gazoduct de 3.300 de kilometri prin care gazul să fie transportat către UE, trecând prin Turcia şi sud-estul Europei.

Nabucco se află în competiţie cu un alt proiect de gazoduct, South Stream, pus pe masă de Rusia. Acesta ar traversa Marea Neagră, legând Rusia de Bulgaria.

Dacă Turcia va semna acordul la jumătatea lunii iulie, tot ar fi în întârziere faţă de termenul pe care îl anunţase iniţial ­ sfârşitul lunii iunie. "Ceea ce alimentează speculaţiile privind reticenţele Turciei faţă de acest proiect", apreciază AFP. Pe de o parte, Turcia este interesată să îşi garanteze propria aprovizionare cu gaz, nu doar de a servi drept culoar de tranzit în favoarea UE. Pe de altă parte, liderii de la Ankara au ameninţat, voalat, că îşi vor revizui atitudinea faţă de proiectul Nabucco dacă negocierile de aderare la UE nu se deblochează.

Până în prezent, Turcia a deschis doar 10 dintre cele 35 de capitole. Unul dintre capitolele esenţiale rămas blocat este tocmai cel al energiei

×
Subiecte în articol: externe turcia