x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Autoritățile au ordonat arestarea a 223 de militari, suspectați că au participat la lovitura de stat din 2016

Turcia: Autoritățile au ordonat arestarea a 223 de militari, suspectați că au participat la lovitura de stat din 2016

14 Sep 2019   •   15:30
Turcia: Autoritățile au ordonat arestarea a 223 de militari, suspectați că au participat la lovitura de stat din 2016

Autorităţile turce au ordonat arestarea a 223 de membri ai personalului militar care activau în toată ţara şi în statul secesionist cipriot turc din nord. Aceștia sunt acuzați de legături cu o reţea considerată de Ankara răspunzătoare pentru lovitura de stat eşuată în 2016.
Suspecții sunt căutați în 49 de provincii din Turcia şi în zona Ciprului de Nord, potrivit canalului de televiziune de stat TRT Haber, care precizează că 100 dintre ei sunt din cadrul armatei, în timp ce 41 fac parte din forţele aeriene, iar 32 din marină.

Ankara îl acuză pe clericul musulman, Fethullah Gulen, care trăieşte în exil autoimpus în Pennsylvania, SUA, din 1999, că a organizat puciul eşuat la 15 iulie 2016. Acesta a negat însă orice implicare.

Represiunea oficialităților turce durează de trei ani, timp în care peste 77.000 de persoane au fost încarcerate, în aşteptarea procesului, şi aproximativ 150.000 de funcţionari publici, membri ai personalului militar au fost concediaţi sau suspendaţi de la locurile de muncă.

Aliaţii occidentali ai Turciei şi grupurile pentru drepturile omului au criticat amploarea represaliilor, afirmând că preşedintele Tayyip Erdogan s-a folosit de lovitura de stat eşuată ca pretext pentru a reduce la tăcere disidenţa. Ankara se justifică invocând ameninţările de securitate cu care se confruntă Turcia și promite eradicarea reţelei lui Gulen.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia arestari atentat