x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Conflictul cu separatiştii kurzi se apropie de final (Ocalan)

Turcia: Conflictul cu separatiştii kurzi se apropie de final (Ocalan)

de Agerpres    |    16 Aug 2014   •   19:56
Turcia: Conflictul cu separatiştii kurzi se apropie de final (Ocalan)

Liderul istoric al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Ocalan, a apreciat sâmbătă într-un comunicat că sângerosul conflict vechi de 30 de ani dintre aceşti separatişti kurzi şi autorităţile turce se apropie de final.

"Cu ocazia aniversării a 30 de ani (de la începutul) luptei noastre (la 15 august 1984), vreau să declar că suntem pe punctul de cunoaşte evenimente istorice, după alegerile prezidenţiale de la 10 august, câştigate de premierul Recep Tayyip Erdogan", a adăugat liderul PKK, încarcerat pe Insula Imrali, situată în Marea Marmara, citat de agenţia de presă Firat, apropiată de această mişcare kurdă.

"Acest război lung de 30 de ani a ajuns, ca urmare a unor negocieri democratice cruciale, într-o etapă în care ar putea lua sfârşit", a apreciat Ocalan, potrivit căruia "procesul de negocieri democratice are o semnificaţie profundă, din punct de vedere istoric şi social".

Printre altele el consideră că, prin prisma celor 9,8% de sufragii obţinute la ultimele alegeri prezidenţiale, principalul partid kurd din Turcia, Partidul Democratic Popular (HDP), ar putea deveni principalul partid de opoziţie şi chiar, pe viitor, să câştige alegerile legislative.

"Cu aceste rezultate, HDP, a cărui bază s-a extins, va fi astăzi opoziţia democratică şi eficientă şi, pe viitor, partidul democratic aflat la putere", a explicat Ocalan, care s-a întâlnit cu reprezentanţi ai acestui partid vineri la Imrali, unde efectuează o pedeapsă de închisoare pe viaţă. 

×
Subiecte în articol: pkk kurzi