x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia continuă să trimită trupe și vehicule militare la granița cu Siria

Turcia continuă să trimită trupe și vehicule militare la granița cu Siria

08 Oct 2019   •   14:13
Turcia continuă să trimită trupe și vehicule militare la granița cu Siria

Turcia a trimis trupe şi vehicule armate în oraşele Sanliurfa şi Kilis, aflate la graniţa cu Siria, a relatat agenţia naţională de presă turcă Anadolu. Unităţile au fost mobilizate pentru a întări posturile militare ale Turciei din aceste zone. Mai multe camioane cu tancuri se îndreptau aseară spre Sanliurfa, de unde urmează să fie mutate mai aproape de frontiera cu Siria, operațiunile desfășurându-se încă de sâmbătă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmase anteior că o ofensivă a Ankarei împotriva miliţiei kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în nord-estul Siriei ar putea interveni în orice moment, după ce a primit undă verde din partea omologului său american, Donald Trump.

Dar preşedintele american, care a dat impresia că a trădat YPG, aliatul Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic în Siria, şi-a nuanţat poziţia, la presiunea internaţională şi a propriei tabere republicane, avertizând Turcia împotriva oricăror excese. "Dacă Turcia va face ceva ceea ce eu voi considera, în marea şi inegalabila mea înţelepciune, că a depăşit limitele, voi distruge şi nimici complet economia Turciei", a avertizat Trump într-o postare pe Twitter.

În urma unei convorbiri telefonice între Trump şi Erdogan, Casa Albă a generat o surpriză duminică seara anunţând retragerea forţelor americane care staţionează în nordul Siriei, justificând această decizie prin faptul că Turcia se pregăteşte de efectuarea operaţiunii sale planificate de mult timp împotriva YPG.

Forţele americane s-au retras de ieri dimineaţă de pe poziţii-cheie în Ras al-Ain şi Tal Abyad, în nord-estul Siriei, spre o bază militară situată între cele două sectoare, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Ankara consideră YPG drept ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), desemnată ca organizaţie 'teroristă' de Ankara, Washington şi Uniunea Europeană.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia siria