x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia critică includerea liderului Hamas pe lista cu 'terorişti internaţionali' de către SUA

Turcia critică includerea liderului Hamas pe lista cu 'terorişti internaţionali' de către SUA

02 Feb 2018   •   12:38
Turcia critică includerea liderului Hamas pe lista cu 'terorişti internaţionali' de către SUA
Sursa foto: Suhaib Salem/REUTERS

Turcia, unul dintre principalii susţinători ai mişcării islamiste palestiniene Hamas, a criticat vineri decizia Washingtonului de a-l include pe liderul acesteia, Ismail Haniyeh, pe lista cu 'terorişti', exprimându-şi speranţa ca aceasta să nu aibă vreun impact asupra ajutorului turc acordat Fâşiei Gaza, relatează AFP.

'Este evident că această decizie, care ignoră faptul că Hamas este un actor real şi important al vieţii politice palestiniene, nu poate contribui în niciun fel la o soluţie justă, exhaustivă şi durabilă a conflictului israeliano-palestinian', declară într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe turc, Hami Aksoy.

'Noi sperăm că această decizie nu va avea un impact negativ asupra ajutorului umanitar şi de dezvoltare pe care ţara noastră îl oferă Fâşiei Gaza', a adăugat purtătorul de cuvânt citat, exprimând preocuparea Ankarei cu privire la impactul pe care l-ar putea avea această decizie a SUA asupra eforturilor de reconciliere interpalestiniene între Hamas, condus de Ismail Haniyeh, şi Fatah, mişcarea preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmud Abbas.

Hamas este din 1997 pe lista americană a 'organizaţiilor teroriste străine'. Liderul mişcării a fost acum inclus pe o altă listă, şi anume pe cea a 'teroriştilor internaţionali special desemnaţi'.

Potrivit secretarului de stat american Rex Tillerson, Ismail Haniyeh 'ameninţă stabilitatea în Orientul Mijlociu' şi 'subminează procesul de pace' cu Israel. Concret, sancţiunile financiare care însoţesc înscrierea sa pe această listă vizează 'împiedicarea accesului la resursele necesare pentru a pregăti şi comite activităţi teroriste', a explicat Tillerson.

Această decizie in contextul în care Hamas, care controlează Fâşia Gaza de peste zece ani, a încheiat un acord fragil de reconciliere cu Fatah.

Ea survine într-o perioadă în care tensiunile s-au acutizat între SUA şi palestinieni, după recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către preşedintele american Donald Trump, la sfârşitul anului 2017. AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia terorişti