x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Erdogan devine presedinte cu puteri sporite

Turcia: Erdogan devine presedinte cu puteri sporite

09 Iul 2018   •   17:46
Turcia: Erdogan devine presedinte cu puteri sporite

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus luni jurământul, pentru un nou mandat de cinci ani cu puteri sporite la conducerea Turciei, în fruntea căreia se află din 2003. 

 

Ales confortabil pe 24 iunie cu 52,6 % din voturi, Erdogan (64 de ani) a depus jurământul în parlament, angajându-se în special să apere principiile Turciei laice fondate de către Mustafa Kemal Ataturk şi să-şi îndeplinească sarcina în mod 'imparţial'. 

Însoţit de soţia sa Emine, Erdogan a fost întâmpinat cu o salvă de aplauze la sosirea la parlament, unde o alianţă dominată de partidul său islamo-conservator, AKP, deţine majoritatea. 

După depunerea jurământului, Erdogan va prezida o ceremonie la palatul prezidenţial, inaugurând o nouă eră în istoria modernă a Turciei, cu trecerea la un sistem prezidenţial, după o revizuire constituţională adoptată prin referendum în aprilie 2017. 

Accederea sa la această ''hiperpreşedinţie'' survine la doi ani după o tentativă eşuată de puci, pe 15 iulie 2016, întreprinsă de militari rebeli şi urmată de vaste epurări, îndeosebi în armată, poliţie şi administraţie, cu arestarea sau demiterea a zeci de mii de persoane. 

×