x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia îi cere Germaniei extrădarea liderului kurd sirian Saleh Muslim

Turcia îi cere Germaniei extrădarea liderului kurd sirian Saleh Muslim

05 Mar 2018   •   16:05
Turcia îi cere Germaniei extrădarea liderului kurd sirian Saleh Muslim

Turcia a emis o a doua cerere de extrădare a liderului kurd sirian Saleh Muslim, solicitând detenţia sa temporară şi extrădarea din Germania, a anunţat luni mass-media de stat din Turcia, după ce un tribunal ceh l-a eliberat săptămâna trecută, relatează Reuters. 
     
Muslim, care a condus anterior PYD, principalul partid kurd din Siria, a fost reţinut la Praga săptămâna trecută la cererea Turciei. Ankara consideră PYD o organizaţie teroristă şi afirmă că Muslim are legătură cu două atentate din capitala Ankara care au făcut zeci de morţi. 
     
Un tribunal ceh a decis ulterior eliberarea sa, o măsură descrisă de Turcia ca fiind politică, contrară dreptului internaţional şi un "sprijin clar pentru teroare". Ankara a anunţat că îl va urmări pe Muslim "oriunde va merge". 
     
Muslim a declarat că acuzaţiile sunt false. El a mai spus că va rămâne pe teritoriul Uniunii Europene şi va coopera în orice proceduri ulterioare. 
     
Agenţia de presă de stat Anadolu a anunţat vineri că Ankara a cerut detenţia temporară a lui Muslim şi extrădarea din Germania. El a luat cuvântul sâmbătă la un miting la Berlin, potrivit mass-media turce. 
     
Turcia consideră PYD şi aripa sa armată YPG drept extensii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, scos în afara legii), care a condus o insurgenţă de trei decenii în sud-estul majoritar kurd al ţării. 
     
Ankara a lansat o operaţiune militară în interiorul Siriei în urmă cu şase săptămâni pentru a înlătura combatanţii YPG de la frontiera sa de sud. 
     
Relaţiile dintre Turcia şi UE s-au înrăutăţit după o lovitură de stat eşuată în 2016, în urma căreia preşedintele Recep Tayyip Erdogan a lansat o represiune masivă. Peste 150.000 de persoane au fost concediate sau suspendate de la locul lor de muncă şi mai mult de 50.000 deţinute. Turcia afirmă că măsurile sunt necesare pentru securitatea sa.AGERPRES

×