x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia îşi arată îngrijorarea cu privire la discursurile privind relocarea la Ierusalim a ambasadelor din Israel

Turcia îşi arată îngrijorarea cu privire la discursurile privind relocarea la Ierusalim a ambasadelor din Israel

25 Mar 2019   •   12:50
Turcia îşi arată îngrijorarea cu privire la discursurile privind relocarea la Ierusalim a ambasadelor din Israel

Turcia şi-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu discursurile unor lideri de ţară despre relocarea la Ierusalim a ambasadelor lor din Israel rostite duminică la reuniunea AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) de la Washington, relatează agenţia APP.
''Suntem îngrijoraţi de declaraţiile iresponsabile făcute de către liderii unor state la conferinţa anuală a AIPAC, care a avut loc ieri (24 martie) la Washington, în legătură cu relocarea la Ierusalim a ambasadelor lor din Israel'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe turc, Hami Aksoy, într-un comunicat.
Aksoy a subliniat că relocarea de către orice ţară a ambasadei sale la Ierusalim ''va reprezenta o încălcare clară a dreptului internaţional''.
''Anexarea Ierusalimului de către Israel a fost respinsă de către comunitatea internaţională şi Naţiunile Unite. S-a subliniat în mod repetat prin diferite rezoluţii ale ONU că problema Palestinei poate fi soluţionată doar prin declararea unui stat palestinian învecinat, independent şi suveran, pe baza frontierelor din 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitala sa'', se afirmă în comunicat.
Purtătorul de cuvânt turc a făcut apel la toate ţările ''să se conformeze rezoluţiilor ONU în această chestiune, să respecte statutul legal şi pe cel istoric al Ierusalimului şi să se abţină de la orice acte care ar destabiliza şi mai mult regiunea noastră''.
Preşedintele american Donald Trump a recunoscut unilateral Ierusalimul drept capitala Israelului pe 6 decembrie 2017, stârnind critici internaţionale, şi a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim în mai 2018. Guatemala a urmat exemplul SUA, mutându-şi ambasada în oraşul ocupat, aminteşte APP.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia Ierusalim