x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Israel devine „un regim rasist”

Turcia: Israel devine „un regim rasist”

de Şerban Mihăilă    |    17 Sep 2019   •   09:06
Turcia: Israel devine „un regim rasist”

Anunțul prin care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și-a anunțat intenția de a anexa părți din Cisiordania, după alegerile din Israel, demonstrează că statul evreu devine „un regim rasist, de apartheid”, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, scrie Reuters. Netanyahu a promis că va anexa o porțiune strategică din Cisiordania ocupată, conținând Valea Iordanului și zona de nord a Mării Moarte, dacă iese învingător în alegerile legislative de astăzi.

 

„Încurajat de sprijinul anumitor state, Israelul continuă politica sa agresivă, care îl transformă într-un regim rasist, de apartheid”, a afirmat Cavusoglu pentru agenția de stat Anadolu. Șeful diplomației turce și-a continuat tirada contra lui Netanyahu, declarând că planul „penibil” al acestuia este o încercare „deplorabilă” de a câștiga voturi înaintea scrutinului legislativ. Ministrul turc a criticat apoi lipsa de reacție a altor state musulmane în fața „agresiunilor” israeliene. „Dacă întreaga comunitate musulmană ar fi reacționat la unison, planurile nesăbuite, politicile și comportamentul Statelor Unite și Israelului nu ar fi ajuns în acest punct”, a precizat el. Cavusoglu a dat de înțeles că țara sa încearcă să conducă o coaliție musulmană contra statului evreu. De altfel, în ultimii doi ani, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a folosit criza palestiniană pentru a-și regla conturile cu SUA și Israelul și a se erija în liderul lumii musulmane. După ce președintele american, Donald Trump, a redeschis cutia Pandorei în Orientul Mijlociu, recunoascând Ierusalimul drept capitală a statului evreu, Erdogan a încearcat să strângă o coaliție anti-israeliană formată nu doar din liderii musulmani, ci și din dictatori care urăsc Casa Albă, cum ar fi președintele Venezuelei, Nicolas Maduro. Foști aliați, Turcia și Israel și-au deteriorat serios relațiile, contrându-se dur pe tema palestinienilor și a statutului orașului Ierusalim. Anul trecut, cele două părți și-au expulzat reciproc diplomați de rang înalt, în urma unei dispute aprinse în privința uciderii unor palestinieni de către forțele israeliene de securitate, la granița cu Fâșia Gaza. Protestele internaționale la adresa unei eventuale anexări a unor teritorii din Cisiordania au fost rezumate de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a declarat, săptămâna trecută, că o asemenea acțiune ar fi „o încălcare gravă a dreptului internațional”.    

Doar promisiune electorală?

Promisiunile lui Netanyahu înaintea alegerilor par să capete însă contur. Cu numai două zile înaintea alegerilor parlamentare, executivul israelian a dat undă verde, duminică, pentru legalizarea unei colonii din Cisiordania. Guvernul a acceptat „să transforme colonia ilegală Mevoot Yericho, din Valea Iordanului, într-o colonie oficială”, a anunţat biroul premierului Netanyahu. Colonia Mevoot Yericho este situată în apropiere de Ierihon, principalul oraş arab din Valea Iordanului, aflat la nord de Marea Moartă.

Încurajat de sprijinul anumitor state, Israelul continuă politica sa agresivă, care îl transformă într-un regim rasist, de apartheid”.

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe

 

×
Subiecte în articol: benjamin netanyahu alegeri Israel