x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Un jurnalist austriac acuzat de legături cu un grup terorist de extremă stânga a fost achitat

Turcia: Un jurnalist austriac acuzat de legături cu un grup terorist de extremă stânga a fost achitat

11 Sep 2019   •   21:40
Turcia: Un jurnalist austriac acuzat de legături cu un grup terorist de extremă stânga a fost achitat

Un tribunal din Ankara a achitat miercuri un student şi jurnalist austriac, acuzat că face parte dintr-un grup „terorist” de extremă stânga, a declarat avocatul său pentru AFP.

„A fost emis un verdict potrivit căruia Max Zirngast nu a luat parte la nicio activitate ilegală sau care să constituie o crimă”, a declarat avocatul Murat Yilmaz.

Decizia intervine la un an după arestarea sa, pe 11 septembrie 2018. Max Zirngast, instalat în Turcia din 2015, a fost în cele din urmă eliberat, în decembrie.

Austriacul de 30 de ani era pe atunci masterand la Stiinţe Politice la Universitatea tehnică a Orientului Mijlociu din Ankara şi colabora la mai multe media din Turcia şi din străinătate şi în special la revista de extremă stânga de limbă germană „Re:volt”.

Într-un articol publicat în cotidianul american „Washington Post” la puţin timp după arestarea sa, Zirngast a scris că a fost interogat în principal în legătură cu un articol apărut în revista americană de stânga Jacobin, în care, potrivit anchetatorilor, l-ar fi „insultat” pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan (foto), un delict în Turcia.

El a fost judecat împreună cu doi prieteni turci, Hatice Goz, o psiholoagă, şi Mithatcan Turekten, student, arestaţi în acelaşi timp cu el şi eliberaţi în decembrie. Amândoi au fost şi ei achitaţi miercuri.

Autorităţile austriece, care au denunţat urmărirea penală a bărbatului de 30 de ani şi-au exprimat satisfacţia pentru achitarea sa. Ministrul afacerilor Externe, Alexander Schallenberg, a salutat „o decizie corectă”, la fel ca şi şeful statului, Alexander Van der Bellen.

„Nu trebuie să uităm că există încă mulţi jurnalişti încarceraţi în Turcia”, a scris Van der Bellen pe Twitter.

AGERPRES

×