x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia. Un jurnalist proeminent, condamnat pentru "terorism", candidează pentru parlament

Turcia. Un jurnalist proeminent, condamnat pentru "terorism", candidează pentru parlament

17 Mai 2018   •   18:23
Turcia. Un jurnalist proeminent, condamnat pentru "terorism", candidează pentru parlament

Jurnalistul de investigaţie proeminent Ahmet Sik, care a petrecut 430 de zile în detenţie şi a fost condamnat pentru "terorism" luna trecută, a anunţat joi că va candida în alegerile parlamentare anticipate din iunie în Turcia, informează agenţia dpa. 

Sik, un vechi critic al guvernului, a declarat pe contul său de Twitter că şi-a dat demisia din postul de corespondent al ziarului Cumhuriyet pentru a candida pentru un loc pentru Istanbul din partea Partidului Democrat Popular (HDP) de stânga, prokurd. 

Sik a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare în aprilie pentru a fi ajutat o organizaţie teroristă. El a fost eliberat din detenţia dinaintea procesului în martie, dar nu s-a întors în închisoare şi a făcut apel împotriva verdictului. 

HDP a anunţat anterior că fostul său copreşedinte Selahattin Demirtas, aflat în arest preventiv pentru presupuse acuzaţii de terorism din noiembrie 2016, este candidatul partidului în cursa prezidenţială împotriva unor rivali printre care preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. 

"Candidez pentru a sparge tăcerea (...) şi a câştiga împreună cu oamenii noştri care doresc o viaţă ce a fost amânată prea mult", a declarat Sik, citând de asemenea "toţi politicienii, jurnaliştii, studenţii şi avocaţii care au fost băgaţi la închisoare". 

Împreună cu Sik, doi directori de la Cumhuriyet au fost de asemenea condamnaţi luna trecută la lungi pedepse de închisoare pentru acuzaţii legate de terorism. 

Autorităţile turce au încarcerat numeroşi jurnalişti de la lovitura de stat eşuată din iulie 2016, susţinând că ei - la fel ca mulţi alţi academicieni, funcţionari publici şi activişti civici - au legături cu clericul Fethullah Gulen, stabilit în Statele Unite şi acuzat de guvern de orchestrarea puciului. 

Sik a scris o carte critică la adresa lui Gulen pentru care a ajuns în închisoare în 2011. Reporterul susţine că guvernul a avut odată o alianţă cu mişcarea Gulen.

AGERPRES

×