x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia va căuta alternative dacă va fi exclusă de SUA din programul pentru achiziţionarea de avioane F-35

Turcia va căuta alternative dacă va fi exclusă de SUA din programul pentru achiziţionarea de avioane F-35

28 Aug 2019   •   22:30
Turcia va căuta alternative dacă va fi exclusă de SUA din programul pentru achiziţionarea de avioane F-35

Turcia a anunţat miercuri că va lua în calcul alte opţiuni în cazul în care va fi exclusă de SUA din programul pentru achiziţionarea de avioane invizibile F-35, după ce Ankara a cumpărat sisteme antiaeriene ruseşti S-400, informează AFP.

"Avem nevoie de aparate de luptă. Dacă nu vom putea să achiziţionăm F-35, vom căuta alte soluţii", a declarat ministrul turc al afacerilor externe Mevlut Cavusoglu, aflat în vizită oficială în capitala Estoniei şi citat de agenţia oficială turcă Anadolu.

Ankara a calificat drept "injustă" decizia SUA de a exclude Turcia din programul pentru F-35, după hotărârea ei de a achiziţiona sisteme ruseşti S-400.

O a doua livrare de sisteme antiaeriene ruseşti a început săptămâna aceasta, operaţiune ce va continua până la sfârşitul lui septembrie.

Turcia a comandat mai mult de o sută de aparate F-35, însă responsabilii americani consideră că livrarea de aparate F-35 este incompatibilă cu S-400 ruseşti, susceptibile să pună în pericol, cu capacităţile spionajului rus, protecţia de date tehnologice americane de vârf.

În timpul vizitei pe care a desfăşurat-o la Moscova cu ocazia unui Salon Aeronautic Internaţional, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări marţi că Ankara este dispună să-şi continue cooperarea cu Moscova în materie de apărare.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia f-35