x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia va construi cel mai mare aeroport din lume. El va primi 150 de milioane de pasageri anual

Turcia va construi cel mai mare aeroport din lume. El va primi 150 de milioane de pasageri anual

12 Aug 2013   •   18:58
Turcia va construi cel mai mare aeroport din lume. El va primi 150 de milioane de pasageri anual

Ankara are în pregătire un proiect colosal, care vizează construirea celui mai mare aeroport din lume, relatează infomaroc.net şi latribune.fr.
Tentacularul oraş Istanbul intenţionează, astfel, să profite de pe urma poziţiei sale de la intersecţia Orientului cu Occidentul şi să impulsioneze serios dezvoltarea companiei Turkish Airlines.

Colosal

Ce înseamnă cel mai mare aeroport? Va avea şase piste de decolare şi de aterizare, va putea primi 90 de milioane de pasageri anual încă de la deschidere, apoi 150 de milioane anual, din anii 2020-2025. Suprafaţa proiectului, în metri pătraţi: 80 de milioane! Costul proiectului: 7 miliarde de euro!
Situat în nord-vestul oraşului, deci în partea sa occidentală, aeroportul va deveni un punct de conexiune major pentru fluxurile aeriene între Europa, Asia şi chiar Africa de Est.

Grupuri turceşti, selecţionate de Guvern
Mai multe grupuri din Turcia au fost selecţionate de Guvernul de la Ankara pentru realizarea lucrării: Limak, Cengiz, Kolin, Mapa şi Kalyon.
Construcţia aeroportului se înscrie, de fapt, într-o serie de proiecte colosale decise de Cabinetul premierului islamo-conservator, Recep Tayyip Erdogan, fost primar al Istanbulului. Printre altele, se are în vedere realizarea unui canal navigabil, care să lege Marea Neagră de Marmara pentru deturnarea traficului maritim extrem de încărcat din strâmtoarea Bosfor, în plin centrul Istanbului, precum şi construcţia a două oraşe noi pentru un milion de locuitori fiecare, fără a uita tunelul feroviar de 13,6 kilometri între malul asiatic şi cel european al oraşului, pe sub Borsfor.

Impuls
Proiectul aeroportuar reflecta viteza cu care se dezvoltă traficul aerian în Turcia, poziţia 13 la nivel mondial, cu 130 de milioane de călători. În special la Istanbul, unde creşterea este atât de vertiginoasă, încât cele două aeroporturi existente, Ataturk (numarul 6 mondial) şi Sabiha Gokcen, vor fi depăşite, curând, de situaţie. Anul trecut, cele două platforme au primit 60 de milioane de pasageri.
Nimeni nu se mai îndoieşte acum că în viitorul foarte apropiat compania aeriană Turkish Airlines se va afla printre actorii majori ai transportului aerian, alături de companii din Golgul arabo-persic, precum Emirates şi Qatar Airways. La Tribune reaminteşte că TA transportă circa 40 de milioane de pasageri anual, fiind la egalitate cu Air France, şi intenţionează să-şi dubleze flota, care în prezent are 200 de aparate, până în 2020.

×
Subiecte în articol: turcia aeroport