x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia va riposta dacă SUA nu îi mai furnizează arme

Turcia va riposta dacă SUA nu îi mai furnizează arme

06 Mai 2018   •   15:47
Turcia va riposta dacă SUA nu îi mai furnizează arme

Turcia va riposta dacă SUA vor adopta o lege prin care vor fi sistate livrările de armament american pentru armata turcă, a declarat duminică ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

 

Camera Reprezentanţilor a SUA a prezentat detaliile U.S. National Defense Authorization Act, act normativ ce stabileşte politica de apărare a SUA şi bugetul aferent, proiectat la 717 miliarde de dolari. Conform documentului, Pentagonul ar urma să înainteze Congresului un raport privind relaţiile dintre SUA şi Turcia, iar până la prezentarea lui să fie sistate livrările majore de echipamente militare către Turcia.

'Dacă SUA impun sancţiuni sau vor face un asemenea pas, Turcia cu siguranţă va riposta', a spus Cavusoglu pentru CNN Turk, apreciind totodată că măsura propusă în acel act normativ este greşită, ilogică şi incompatibilă cu relaţiile dintre două ţări membre ale NATO.

Turcia intenţionează să achiziţioneze peste 100 de avioane americane multirol F-35 şi negociază de asemenea achiziţia unor rachete Patriot. Însă guvernul de la Ankara a semnat deja cu Rusia un acord pentru cumpărarea de rachete sol-aer ruseşti S-400. Decizia privind achiziţia acestor sisteme, care nu sunt compatibile cu cele ale NATO, nemulţumeşte state membre ale Alianţei, inclusiv SUA, oficiali ai NATO avertizând Turcia cu privire la consecinţele acestei decizii.

Ministrul turc de externe a dezaprobat aceste avertismente, el afirmând că relaţiile şi acordurile Turciei cu Rusia nu sunt o alternativă în faţa celor cu Occidentul şi a acuzat Washingtonul că încearcă să pună sub control acţiunile Ankarei. 'Turcia nu este sub comanda SUA, este o ţară independentă (...) Vorbind cu superioritate unei astfel de ţări, dictându-i ce poate şi ce nu poate să cumpere, nu este o abordare corectă şi ea nu se potriveşte cu alianţa noastră', a indicat şeful diplomaţiei turce.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington s-au deteriorat recent din cauza unei multitudini de chestiuni, printre care politica SUA faţă de Siria, procese care implică cetăţeni turci şi americani în ambele ţări şi achiziţia rachetelor S-400. Mevlut Cavusoglu a anunţat că va efectua săptămâna viitoare o vizită în SUA şi va avea o întâlnire cu noul secretar american de stat Mike Pompeo. AGERPRES

×