x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ture de 24 de ore, nicio zi liberă, accidente de muncă, sinucideri, în fabrici din China în care se produc iPad-uri (FOTO)

Ture de 24 de ore, nicio zi liberă, accidente de muncă, sinucideri, în fabrici din China în care se produc iPad-uri (FOTO)

27 Ian 2012   •   14:15
Ture de 24 de ore, nicio zi liberă, accidente de muncă, sinucideri, în fabrici din China în care se produc iPad-uri (FOTO)

Conditiile inumane de munca in cateva fabrici producatoare de iPad-uri Apple din China socheaza intreaga lume, angajatii avand ture de 24 de ore, scrie Daily Mail.

Vezi FOTOGRAFII din fabricile din China

Angajatii nu au nicio zi libera in timpul saptamanii, desi lucreaza peste program, sunt cazati in camere suprapopulate si au ture de 24 de ore, dupa care abia mai pot merge.

In urma cu doi ani, aproximativ 140 de muncitori au fost raniti doarece au folosit o substanta toxica la curatarea ecranelor iPhone-urilor, iar anul trecut, patru persoane au murit si peste 75 au fost ranite in urma unor explozii.

Compania Apple a fost informata inaintea exploziilor de conditiile de munca periculoase de la fabrica din Chengdu (sud-vestul Chinei). "Daca Apple a fost avertizata si nu a luat nicio masura, atunci e de condamnat. Ceea ce este respins din punct de vedere moral intr-o tara este acceptat in afaceri intr-o alta, iar companiile profita de acest lucru"", a spus expertul in siguranta la locul de munca Nicholas Ashford, de la Institutul Tehnologic din Massachusetts.

La fabrica din Chengdu, unde sunt 120.000 de angajati, este afisat un banner pe care scrie: "Munceste din greu azi la munca sau munceste din greu maine sa-ti gasesti un loc de munca".

Reprezentantii Apple sustin ca in ultimii ani conditiile de munca din fabrici au fost imbunatatite, insa problemele continua sa existe.

"Apple nu este interesata decat de sporirea calitatii produselor si scaderea costurilor de productie", a declarat Li Mingqi, fost angajat al partenerului Apple, Foxconn.

New York Times a scris despre un angajat al Foxconn care s-a sinucis dupa ce a pierdut un prototip iPhone in 2009, 18 muncitori incercand sa-si ia viata in ultimii doi ani.

×
Subiecte în articol: China fabrici Apple munca ipad