x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turism - Turcia, destinatie-bomba

Turism - Turcia, destinatie-bomba

de Ana Ilie    |    30 Aug 2006   •   00:00
Turism - Turcia, destinatie-bomba

Turistii continua sa soseasca in Turcia cu miile, in ciuda seriei de cinci explozii de la sfarsitul saptamanii trecute, care au facut trei morti si aproape 50 de raniti.

Valul de atentate de la sfarsitul saptamanii din Turcia, care a facut cel putin trei morti si aproximativ 50 de raniti, nu pare a-si fi atins scopul. Gruparea militanta kurda Soimii Libertatii din Kurdistan (TAK), care a revendicat atacurile, are ca scop declarat distrugerea turismului turc. Intr-un mesaj publicat pe site-ul de internet al TAK, turistii sunt avertizati: "Turcia nu este un loc sigur. Turistii nu ar trebui sa mai vina in Turcia". Cu toate acestea, marile agentii de voiaj sustin ca cererea este la fel de mare ca oricand pentru sejururi pe litoralul turcesc, iar turistii nu si-au schimbat planurile de vacanta.

Cele doua mari agentii de voiaj din Germania, TUI si Thomas Cook, le-au propus inca de luni seara clientilor sa le schimbe rezervarile pentru Turcia. Se pare insa ca nu sunt prea multi doritori. Situatia se prezinta la fel si in Marea Britanie, desi zece britanici au fost raniti in explozia unei bombe asezate sub scaunul unui microbuz in statiunea Marmaris. Touroperatorii britanici sustin ca supusii Reginei continua sa soseasca in Turcia in numar mare, incurajati si de faptul ca Ministerul de Externe nu a modificat sfaturile de calatorie sau gradul de risc pentru aceasta destinatie.

SFATURI DE CALATORIE. Pentru romani insa, Secretarul 1, responsabil cu problemele consulare din cadrul Ambasadei Romaniei la Ankara, Gabriel Petric, a facut o serie de recomandari. Vorbind pentru postul national de radio, Petric a avertizat ca "turistii romani care merg in aceste statiuni trebuie sa fie foarte atenti, trebuie sa fie precauti, sa evite locurile foarte aglomerate si, in masura in care pot, sa semnaleze fie la consulatele romanesti din aria unde se afla, fie la Ambasada prezenta lor, in caz ca e ceva, sa putem sti de existenta lor".

Si francezii si-au sfatuit cetatenii sa fie prudenti in timpul sederii in Turcia. Pe pagina de internet a Ministerului de Interne, francezii pot afla ca "nu sunt excluse noi atentate" pe litoralul turcesc, motiv pentru care trebuie sa fie "vigilenti". "Este recomandabil sa fiti cat se poate de vigilenti, in special in statiunile balneare din jurul Istanbulului, si sa evitati aglomerarile", se arata in comunicatul Ministerului de Externe francez.

×
Subiecte în articol: externe turcia