x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TV publică ungară, sub asediu

TV publică ungară, sub asediu

de Şerban Mihăilă    |    18 Dec 2018   •   10:02
TV publică ungară, sub asediu
Sursa foto: M

Guvernul populist de dreapta al premierului Viktor Orban se confruntă în aceste zile cu proteste de stradă fără precedent, fiind contestat de zeci de mii de demonstranți care vor anularea unei controversate legi a muncii, cer independența sistemului judiciar și a mass-media publice ungare. Protestele au culminat cu acțiunea unui grup de parlamentari ai opoziției, care și-au petrecut noaptea de duminică spre luni în sediul televiziunii publice.

Cei doisprezece parlamentari au pătruns în sediul MTVA, în încercarea de a difuza pe postul de stat o listă cu revendicările manifestanților, după ce televiziunea maghiară ignorase total, duminică, demonstrațiile care au adunat 15.000 de persoane în capitala Ungariei. Televiziunea publică nu făcuse absolut nicio referire la amplele mișcări de stradă din Budapesta, prezentând, în schimb, aceleași știri despre „forțele pro-imigrație” care alimentează proteste în toată Europa, scrie „The Guardian”. Potrivit publicației britanice, MTVA a continuat să fie portavocea premierului Orban și a naționaliștilor săi, sugerând că miliardarul american de origine maghiară George Soros, a cărui „Fundație pentru o Societate Deschisă” a fost alungată recent din Ungaria, se află în spatele tuturor acțiunilor „pro-imigrație” îndreptate contra guvernului. Cei 12 parlamentari ai opoziției s-au instalat pe holurile MTVA peste noapte, insistând să citească pe post o listă cu cinci revendicări, între care abrogarea „legii sclaviei”, care le permite angajatorilor să solicite până la 400 de ore suplimentare de muncă pe an, precum și reinstaurarea independenței sistemului judiciar și a mass-media publice. Doi deputați ungari independenți din partidul ecologist LMP au fost dați afară cu forța din interiorul MTVA, luni dimineață, de forțele de securitate, după un scandal monstru. Ceilalți zece parlamentari, socialiști, liberali și radicali au reușit să scape în ultima clipă, reușind să rămână în clădire.

„Aceasta nu este televiziunea privată a Fidesz, partidul conservator al lui Orban, ci televiziunea poporului ungar, finanțată din taxele sale”.

Deputați ungari din opoziție

×