x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Twitter: A fost ucis unul dintre fiii lui Gaddafi, Khamis

Twitter: A fost ucis unul dintre fiii lui Gaddafi, Khamis

de Sînziana Stancu    |    20 Mar 2011   •   08:33
Twitter: A fost ucis unul dintre fiii lui Gaddafi, Khamis
Sursa foto: /AFP

A fost ucis unul dintre fiii lui Gaddafi, Khamis

UPDATE 13:45 - O serie de mesaje postate pe site-ul de socializare Twitter anunţă moartea unuia dintre cei şapte fii ai lui Muammar Gaddafi, Khamis.

Citând surse "de încredere", apropiate familiei dictatorului libian, Almanara Media, un site al mişcării de opoziţie libiene, anunţă moartea lui Khamis Gaddafi, cauzată de rănile provocate sâmbătă de acţiunea "kamikaze" a unui pilot care şi-ar fi prăbuşit în mod voluntar avionul deasupra reşedinţei lui Gaddafi din Baab Al Aziziyah. Khamis ar fi murit după mai multe ore în spitalul din localitate.

Oficialităţile libiene au negat informaţia, caracaterizând-o drept o născocire a presei. (C.S)


Tripoli a fost, în noaptea de duminică spre luni, ţinta raidurilor coaliţiei internaţionale împotriva regimului lui Muammar Gaddafi.

O rachetă a distrus un imobil din incinta reşedinţei liderului libian. Acesta nu a fost rănit dar, potrivit analiştilor, atacul a fost menit să-l facă să înţeleagă că trebuie să cedeze.

Lanţ uman în jurul locuinţei lui Gaddafi 
Zeci de adepţi ai lui Gaddafi au înconjurat imediat reşedinţa, oferindu-se, de bunăvoie, să fie scuturi umane.
Surse ale coaliţiei au precizat că imobilul distrus adăpostea un centru de comandă şi de control al forţelor armate. Ministrul american al apărării a precizat, totuşi, că forţele internaţionale nu urmăresc eliminarea liderului libian.
În speranţa unei diversiuni, regimul lui Gaddafi a proclamat o nouă încetare a focului. Dar, potrivit Casei Albe, forţele sale au încălcat-o imediat după aceea. (antena3.ro)

CNN - Reşedinţa lui Gaddafi, imagini cu distrugerile provocate de explozia unei rachete




Francezii au fost primii care au atacat Libia, după ce ONU a dat aprobarea coaliţiei internaţionale să intervină în apărarea civililor libieni goniţi spre ultimul punct de rezistenţă, ora­şul Banghazi, de trupele nemiloase ale lui Gaddafi. După ezitări şi es­chive ale Casei Albe –  aşa cum pă­reau cel puţin la prima vedere –, ame­ri­canii nu numai că s-au alăturat fran­cezilor şi britanicilor, care au fost vârful de lance al atacului asupra Libiei declanşat vineri, dar au devenit şi conducătorii operaţiunilor împotriva regimului de la Tripoli. Însuşi preşedintele Barack Obama, pe care secretarul de stat – energica Hillary Clinton – îl critica de zor că e "slab" şi nu este în stare să ia o hotărâre fermă împotriva lui Gaddafi, ba l-a ameninţat că, dacă iese şi a doua oară preşedinte, o să-l părăsească, şi-a uimit criticii. Chiar dacă era prin America Latină cu treabă, Obama le-a dat OK-ul trupelor sale să tragă în Gaddafi, până când Colonelul lasă puterea din mână.

În timp ce bombele avioanelor franceze şi britanice cad peste Libia, iar peste 100 de rachete au fost trase de americani de pe mare, în ţara lui Gaddafi, Colonelul le trimite "duşmanilor nazişti" ameninţări tot mai hilare. Anticipând că va fi un "război lung", în timp ce după unele estimări ale specialiştilor occidentali acest război s-ar putea încheia chiar în trei zile, cu înfrângerea lui Gaddafi, din ascunzătoarea sa, liderul (încă) de la Tripoli avertiza că "războiul va fi lung, dar victorios pentru Libia". "Noi suntem învingătorii, voi sunteţi învinşii. Noi nu ne vom retrage de pe câmpul de bătălie, pentru că ne apărăm teritoriul şi demnitatea (...) Libienii sunt acum înarmaţi. Tutu­ror libienilor le-au fost distribuite mitraliere, bombe şi pistoale (...) Re­veniţi la raţiune. Gândiţi-vă că veţi fi înfrânţi oricum", i-a spus Gaddafi coa­liţiei internaţionale, precizându-i că toţi libienii sunt "pregătiţi să moară ca martiri".

Gaddafi îşi apără nu numai pu­terea politică, ci şi petrolul, pe care nu vrea să-l vadă în mâinile occidentalilor, bun de exploatat de "Un­chiul Sam" sau de alţii ca el. Vrea să-şi menţină şi influenţa în regiune, mai ales în ţările africane mai mici, dar pline şi ele de resurse de tot felul, unde are prieteni dictatori, pe unii dintre ei ajutându-i oarecum să ajungă la putere. E conştient totuşi că în sfera sa de influenţă regională are concurenţă din partea altor lideri mai puternici decât el, dar care ştiu încă să joace cartea puterii atât în regiune, cât şi cu lumea occidentală.

Deocamdată, nimeni nu poate anticipa cu precizie ce se va întâmpla în acest război, nici cât va dura şi nici ce impact va avea pe plan regional şi internaţional. Însăşi în rândul coaliţiei internaţionale atitudinea nu este unitară. Cea mai rezervată dintre ţările europene s-a dovedit a fi Germania, care, deocamdată, nu se amestecă în acţiunile coaliţiei. Italia a pus la dispoziţia coaliţiei bazele sale militare, pentru lansarea de operaţiuni împotriva Libiei. Dar nu a exclus o participare "activă" pe viitor în cadrul acestor operaţiuni. Dar prin decizia ei a împărţit clasa politică în două. Berlusconi, bun prieten cu Gaddafi, s-a desolidarizat de el în aceste condiţii, afirmând că "toată comunitatea internaţională se gândeşte că este dificil ca un regim care a durat 41 de ani să poată continua după ceea ce s-a întâmplat". Dacă e să scotocim mai adânc în "coaliţie", Berlusconi nu e singurul care vrea să spele putina. Să ne rea-mintim că Saif, fiul preferat al Co­lonelului, l-a dat în fapt pe Sarkozy că şi-a finanţat campania pre­zi­den­ţială din banii Libiei. Şi în Marea Britanie s-a vorbit despre arme trimise re­be­li­lor libieni. Aşa că...

×
Subiecte în articol: gaddafi libia