x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Twitter anunţă blocarea unei operaţiuni de manipulare şi dezinformare pusă la cale de Arabia Saudită

Twitter anunţă blocarea unei operaţiuni de manipulare şi dezinformare pusă la cale de Arabia Saudită

21 Dec 2019   •   10:00
Twitter anunţă blocarea unei operaţiuni de manipulare şi dezinformare pusă la cale de Arabia Saudită

Twitter a anunţat vineri că a suspendat peste 88.000 de conturi implicate într-o operaţiune de manipulare şi dezinformare orchestrată de Arabia Saudită, transmit AFP şi dpa.

Majoritatea profilelor suspendate erau în limba arabă şi serveau drept cutie de rezonanţă "mesajelor favorabile autorităţilor saudite", iar cele în limba engleză aveau drept ţintă publicul occidental, menţionează platforma.

Twitter a început operaţiunea de dezmembrare a acestei reţele în 2018. Compania californiană a reuşit să identifice cine sunt actorii implicaţi în acest demers şi, în octombrie anul trecut, a adoptat măsuri drastice.

Din cele 88.000 de conturi, Twitter a publicat informaţii despre un nucleu de 5.929 de conturi reprezentantive.

"Anchete riguroase realizate de echipele noastre au permis stabilirea de legături între aceste conturi şi o importantă operaţiune de propagandă realizată pe Twitter din Arabia Saudită", informează reţeaua socială.

Conţinutul dat publicităţii datează de la sfârşitul anului 2016 şi pare să îl susţină pe Donald Trump în momentul candidaturii sale şi imediat după alegerea sa ca preşedinte.

Un număr important din aceste conturi a recurs la instrumente automate pentru a creşte circulaţia mesajelor fără caracter politic, a explicat Twitter.

Aceste instrumente servesc, de obicei, difuzării anunţurilor importante în caz de criză şi nu încalcă regulile platformei sociale. Însă "aceste tactici au complicat misiunea observatorilor a căror sarcină este identificarea tweet-urile politice din conturi care răspândesc, în mod automat, în principal conţinuturi fără caracter politic".

Reţelele sociale precum Facebook şi Twitter combat activ numeroase operaţiuni de manipulare a opiniei publice puse la cale în special de state precum China, India, Rusia sau Arabia Saudită.

Un raport al Oxford Internet Institute din septembrie informează că numărul campaniilor provenind atât din partea unor regimuri democratice cât şi din partea celor autoritare s-a dublat în ultimii doi ani.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: twitter dezinformare arabia saudita