x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina compără gaze din Norvegia, să scape de cleştele Gazprom

Ucraina compără gaze din Norvegia, să scape de cleştele Gazprom

de Dan Constantin    |    06 Oct 2014   •   08:16
Ucraina compără gaze din Norvegia, să scape de cleştele Gazprom

Statoil, compania norvegiană de hidrocarburi, a semnat un contract pentru livrarea de gaze cu Naftogaz, principala companie din domeniu a Ucrainei. Acest contract acoperă livrările care se fac prin Slovacia către Ucraina. Moskow Times, citând oficiali norvegieni, nu precizează volumul contractului.

Statoil este al doilea producător european după Gazprom. Ucraina consumă anual 50 de miliarde de mc de gaze naturale, având o producţie proprie de 20 de miliarde mc, restul fiind asigurat până acum de Gazprom. Livrările de gaz din Rusia sunt întrerupte din iunie, în prezent fiind în desfăşurare tratative pentru rezolvarea litigiului comercial referitor la o datorie de circa trei miliarde de dolari a Ucrainei dar şi asupra preţului şi condiţiilor de livrare.

Gazprom nu acceptă reexportarea către Ucraina de gaz contractat de firmele europene. Până acum doar Slovacia a realizat livrări către Ucraina prin inversarea sensului de transport pe conductă. Cantitatea posibil de livrat de Slovacia este limitată tehnic la circa trei miliarde mc anual. Contractul cu Statoil scoate de sub incidenţa opoziţiei Gazprom reexportarea gazului rusesc. 

×
Subiecte în articol: gazprom ucraina