x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina, criticată sever pentru reacţia lentă şi inadecvată după confirmarea unor cazuri de poliomielită

Ucraina, criticată sever pentru reacţia lentă şi inadecvată după confirmarea unor cazuri de poliomielită

09 Oct 2015   •   20:42
Ucraina, criticată sever pentru reacţia lentă şi inadecvată după confirmarea unor cazuri de poliomielită

Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi ONU au criticat vineri Ucraina pentru răspunsul lent şi inadecvat după confirmarea în luna august a două cazuri de poliomielită la copii, boală nemaiîntâlnită pe continentul european din anul 2010, transmite AFP.

'Niciun copil nu a fost vaccinat în Ucraina în 45 de zile după notificarea privind această boală extrem de contagioasă', a declarat Ellyn Ogden, responsabilă a USAID pentru poliomielită, amintind că vaccinarea ar fi trebuit să înceapă la cel mult 14 zile după confirmarea bolii pentru ca în următoarele trei săptămâni să poată fi imunizaţi două milioane de copii.

'Sunt profund preocupată de răspunsul inadecvat, precum şi de (eventualele) implicaţii pentru această ţară şi pentru regiune', a subliniat reprezentanta USAID în timpul unei conferinţe de presă la Kiev.

Cele două cazuri descoperite pe 26 august la copii de patru ani în vestul Ucrainei ar putea fi doar 'vârful aisbergului', întrucât cvasi-totalitatea cazurilor de poliomielită apar la copiii contaminaţi după luni, sau chiar ani, a mai spus ea.

Ucraina a primit vaccinul din partea Canadei ca ajutor umanitar, însă nu l-a folosit pentru că a avut îndoieli cu privire la condiţiile în care a fost stocat, a răspuns acestor critici ministrul ucrainean al sănătăţii, Olexandr Kvitaşvili. 'Am decis să efectuăm o verificare' a calităţii acestui vaccin, care în opinia unora ar fi fost perimat, a adăugat oficialul ucrainean, asigurând însă că un nou lot de vaccinuri, adus tot din Canada, este acum disponibil şi campania de imunizare 'începe de facto' astăzi.

Conform datelor USAID, Ucraina este în mod special expusă riscului de poliomielită, întrucât rata vaccinării pentru această boală este în prezent de numai 14%, în timp ce cu zece ani în urmă era de 90%.

În anul 2010, în Rusia au fost înregistrate 14 cazuri de poliomielită, mai ales în partea europeană a acestei ţări. Această boală a fost considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca fiind în proporţie de 99% eradicată în anul 2013, când virusul a reapărut în Somalia.

În anul 2012, la nivel mondial au fost confirmate numai 223 de cazuri, faţă de cele 350.000 din anul 1988, iar în 2013 OMS menţiona doar trei ţări endemice (Afganistan, Nigeria şi Pakistan), în timp ce în 1988 acest număr era de 125. 

×