x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina denunță detenția „ilegală” a marinarilor săi de către Rusia

Ucraina denunță detenția „ilegală” a marinarilor săi de către Rusia

28 Noi 2018   •   18:54
Ucraina denunță detenția „ilegală” a marinarilor săi de către Rusia

Ucraina a calificat miercuri drept 'barbarie' detenţia 'ilegală' a celor 24 de marinari ai săi luaţi duminică prizonieri în largul Crimeii, în urma unui incident care a provocat o recrudescenţă a tensiunior între Kiev şi Moscova, informează France Presse. 

'Condamnăm această manifestare de barbarie şi ne înmulţim eforturile pentru a-i aduce acasă pe băieţii noştri', susţine într-o postare pe Twitter premierul ucrainean Volodimir Groisman, denunţând o 'fărădelege proprie doar regimurilor totalitare'. 

O notă de protest împotriva 'urmăririi penale ilegale de către Rusia', într-o referire la detenţia marinarilor săi, a fost trimisă Ministerului de Externe de la Moscova, a anunţat diplomaţia ucraineană într-un comunicat citat de agenţia Unian. 

Ministerul de Externe al Ucrainei a transmis o notă de protest MAE rus în urma arestării de către 'tribunale' din Crimeea anexată a membrilor echipajelor celor două vedete Berdiansk şi Nikopol şi remorcherului Iana Kapu aparţinând marinei ucrainene. 

Kievul consideră că marinarii săi sunt 'prizonieri de război' şi cere eliberarea lor 'imediată', se menţionează în comunicat. 

Miercuri, un tribunal din Simferopol, capitala Crimeii anexate în 2014 de către Rusia, a plasat în arest preventiv până la 25 ianuarie nouă marinari, care urmează să fie judecaţi. O decizie identică a fost luată marţi faţă de 15 marinari, între care trei se află într-un spital din Kerci. 

Avocatul unuia dintre marinari a declarat pentru AFP că părinţii clientului său, originar din Crimeea, care locuiesc la Simferopol, au fost prezenţi în sala de audiere. Doi marinari capturaţi, între care unul rănit, sunt membri ai serviciilor de informaţii ucrainene (SBU), a anunţat tribunalul. 

Aproximativ 15 persoane s-au adunat la tribunal în sprijinul militarilor ucraineni. Majoritatea dintre acestea erau tătari din Crimeea, o minoritate care s-a pronunţat în majoritate împotriva anexării acestei peninsule de către Rusia. 

Gărzile de coastă ruse au interceptat şi sechestrat cu forţa în largul Crimeii trei nave militare ucrainene - două vedete şi un remorcher - , pornite din Odesa (Marea Neagră) spre portul Berdiansk de la Marea Azov, înainte de a traversa strâmtoarea Kerci, care asigură accesul din Marea Neagră în Marea Azov. Navele de coastă ruse - subordonate FSB - au deschis focul asupra vaselor ucrainene, iar o navă de patrulare rusească a lovit remorcherul ucrainean. 

Aceasta este prima confruntare militară deschisă între Moscova şi Kiev după anexarea peninsulei ucrainene din Marea Neagră în martie 2014 şi începutul conflictului în acelaşi an în estul Ucrainei între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi, soldat cu peste 10.000 de morţi, conform datelor ONU.

AGERPRES

×