x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina - Divort in portocaliu

Ucraina - Divort in portocaliu

de Radu Croitoru    |    09 Sep 2005   •   00:00
Ucraina - Divort in portocaliu

Ruptura totala dintre presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, si premierul Iulia Timosenko s-a produs. Iuscenko a demis "guvernul portocaliu" din cauza lipsei de eficienta in combaterea coruptiei.

Pentru ca nu a reusit sa infranga coruptia, Guvernul de la Kiev a fost demis. Racirea relatiilor dintre cei doi lideri ai "revolutiei portocalii", presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko, s-a confirmat.

Mai multi membri ai Administratiei de la Kiev si-au prezentat demisia, acuzandu-l pe proaspatul premier al "revolutiei portocalii", Iulia Timosenko, de esec total in lupta sa cu sistemul corupt.

Seful Serviciului de Securitate, Alexandr Tourtchinov, presedintele Consiliului National de Securitate, Petro Porosenko, si vicepremierul Mikola Tomenko au renuntat la functii pentru a-i atrage atentia presedintelui Viktor Iuscenko asupra sistemului mafiot pe care Iulia Timosenko nu a reusit sa-l infranga.

"Presedintele nu stie ce se petrece in tara", a spus Tomenko, adaugand ca, in aceste conditii, "revolutia portocalie" isi pierde sensul.

DECIZIE. La cateva ore, presedintele Iuscenko a decapitat Guvernul condus de Iulia Timosenko si l-a desemnat premier interimar pe guvernatorul Regiunii Dnipropetrovsk, Iuri Ekhanourov. Presedintele recunoscuse in ultima perioada divergentele aparute la nivelul puterii si a promis ca va interveni de fiecare data cand va fi nevoie. Noul premier este un economist credibil in mediile financiare internationale. Numele lui Iuri Ekhanourov este legat de reluarea legaturilor Ucrainei, in anul 2000, cu FMI si Banca Mondiala.

PROBLEME. Artizan al democratizarii Ucrainei, Viktor Iuscenko se confrunta astfel cu prima si cea mai importanta criza interna de la preluarea puterii, dupa ce acuzatiile la adresa coruptiei din interiorul echipei sale s-au inmultit considerabil. Nu a trecut nici un an de cand Iuscenko promitea ca va elimina mafia inradacinata in timpul regimului condus de fostul presedinte al Ucrainei, Leonid Kucima, si ca va lupta cu coruptia care patrunsese in cvasitotalitatea institutiilor publice. Acesta a fost de altfel si mesajul castigator al "revolutiei portocalii" de la Kiev.

Actualul sef al statului promitea ca moralizarea clasei politice si apropierea Ucrainei de Uniunea Europeana vor fi principalele succese ale unei noi epoci in care avea sa intre tara. Iuscenko a devenit unul dintre liderii acceptati de Occident, dupa ce a promis scoaterea Ucrainei de sub influenta Rusiei.

DESPARTIRE
Divergentele dintre cei doi lideri ai "revolutiei portocalii", Viktor Iuscenko si Iulia Timosenko, au fos speculate in presa de mai multe luni si au fost puse mai ales pe seama elanului Iuliei Timosenko. Ea a promis ca va reexamina dosarele a peste 3.000 de privatizari realizate in timpul regimului Kucima, fapt care i-a nemultumit pe oligarhii rusi, dar si pe magnatii locali si a provocat ingrijorarea Occidentului fata de eventualele reactii ale acestora. Succesul public al Iuliei s-a datorat imaginii sale de femeie care apare pe copertele revistelor de frumusete, dar si unor masuri extrem de populiste, ramase la nivel de promisiune. Marirea serioasa a salariilor functionarilor publici si a veniturilor pensionarilor, fara a tine seama de efectele asupra economiei Ucrainei, sunt doar cateva dintre proiectele ineficiente si nepuse in practica de Iulia Timosenko.
×
Subiecte în articol: externe timoşenko iulia iuşcenko