x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina - Gazul va face noul guvern

Ucraina - Gazul va face noul guvern

de Irina Cristea    |    04 Oct 2007   •   00:00
Ucraina - Gazul va face noul guvern
Sursa foto: SERGEI SUPINSKY/

In plin vărtej al numărătorii voturilor şi al intenţiei companiei ruse Gazprom de a reduce livrările de gaz pentru Ucraina, preşedintele Viktor Iuşcenko a lansat o propunere-bombă: coaliţie guvernamentală intre proruşi şi "portocalii".

O coaliţie intre proruşi şi prooccidentali este cea mai nouă idee propusă la Kiev, unde numărătoarea voturilor inregistrate la legislativele anticipate de duminica trecută este pe final. Sugestia ii aparţine preşedintelui "portocaliu" Viktor Iuşcenko şi a fost lansată la nici 24 de ore după ce compania rusă Gazprom a anunţat că ar putea reduce livrările de gaze naturale către Ucraina. Motivul unei astfel de decizii ar fi neachitarea de către Kiev a unei datorii de 1,3 miliarde de dolari, termenul-limită fiind sfărşitul acestei luni.


ALEGERILE. Fondul anunţului făcut de Gazprom este cel puţin delicat pentru Ucraina. Tabăra formată de Blocul Iulia Timoşenko şi coaliţia Ucraina Noastră-Autoapărarea Populară, a preşedintelui Iuşcenko, se află cu căteva procente in faţa Partidului Regiunilor, al premierului prorus Viktor Ianukovici. Timoşenko era creditată cu mari şanse de a redeveni prim-ministru şi işi declarase intenţia ca, din această postură, să renegocieze toate contractele dintre Ucraina şi Gazprom.


"UCRAINA UNITÃ...". Scenariul s-ar putea schimba radical insă, in condiţiile apelului la "uniune naţională" lansat ieri de şeful statului. "Am insărcinat Partidul Regiunilor, Blocul Iulia Timoşenko şi pe ceilalţi invingători la aceste alegeri cu inceperea unor negocieri preliminare pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi a unui Guvern. Singurul meu obiectiv este ca Ucraina să iasă unită din aceste alegeri", a spus Iuşcenko. Declaraţia sa a fost imediat salutată de premierul Viktor Ianukovici şi respinsă de Timoşenko.

Presa rusă comentează amplu anunţul făcut de Gazprom. "După ce a suspendat discuţiile cu Ucraina, chiar inainte de alegeri, compania a reacţionat ferm la rezultatele scrutinului", scrie Kommersant.


"Staţi calmi!"

O eventuală criză energetică intre Rusia şi Ucraina nu va afecta consumatorii europeni. Asigurarea vine din partea premierului rus, Dimitri Medvedev, care deţine şi preşedinţia consiliului de administraţie al Gazprom, relatează AFP. "Europenii pot sta liniştiţi, pentru ei nimic nu se va schimba", a spus Medvedev. Oficialul rus s-a intălnit ieri cu ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Boiko, sosit de urgenţă la Moscova. Intre timp, Comisia Europeană a anunţat că va invita in cursul lunii reprezentanţi ai companiilor energetice din Rusia şi Ucraina pentru o discuţie in problema gazelor. Gazprom furnizează Europei un sfert din necesarul de gaze prin Ucraina şi Belarus, iar disputele anterioare cu cele două state au determinat reduceri ale livrărilor de gaz către Europa.

×
Subiecte în articol: externe gazprom ucraina