x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina înaintează încă o plângere împotriva Rusiei la CEDO

Ucraina înaintează încă o plângere împotriva Rusiei la CEDO

27 Aug 2018   •   18:21
Ucraina înaintează încă o plângere împotriva Rusiei la CEDO

Guvernul ucrainean a înaintat o nouă plângere împotriva Rusiei în faţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), de data aceasta pentru arestarea şi judecarea unor cetăţeni ucraineni, transmite luni agenţia EFE. 

Plângerea se referă la cetăţeni ucraineni acuzaţi, şi unii dintre ei deja condamnaţi de justiţia rusă, pentru apartenenţă la organizaţii interzise în Rusia, pentru incitare la ură sau violenţă, pentru crime de război comise în confruntările din estul separatist al Ucrainei, pentru spionaj sau terorism. 

Conform guvernului de la Kiev, prin aceste acţiuni judiciare Rusia a încălcat numeroase articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, printre care se numără cele ce interzic tortura, care garantează libertatea, securitatea, dreptul la viaţă privată, libertatea de expresie şi de conştiinţă, libertatea de asociere sau dreptul la un proces corect şi imparţial. 

De la izbucnirea conflictului din estul separatist prorus al Ucrainei, în anul 2014, Ucraina s-a adresat instanţei europene de şase ori împotriva Rusiei, în urma acestor plângeri CEDO deschizând patru proceduri judiciare aflate în prezent în desfăşurare, ele vizând inclusiv anexarea Crimeei şi alte dispute teritoriale. 

Pe lângă plângerile formulate de statul ucrainean, CEDO a primit alte peste 4.000 de plângeri individuale legate de conflictul din zonele de frontieră, proceduri aflate de asemenea în desfăşurare.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia cedo plăngere