x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina nu a invitat Rusia la ceremonia de învestire a noului preşedinte ales Volodimir Zelenski

Ucraina nu a invitat Rusia la ceremonia de învestire a noului preşedinte ales Volodimir Zelenski

17 Mai 2019   •   20:30
Ucraina nu a invitat Rusia la ceremonia de învestire a noului preşedinte ales Volodimir Zelenski

Rusia nu a fost invitată la ceremonia de învestire a noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Kiev, Ekaterina Zelenko, subliniind că au fost invitaţi doar reprezentanţii statelor cu care Ucraina cooperează strâns, potrivit agenţiei de presă Interfax-Ukraina.

'Federaţia Rusă nu a fost invitată la ceremonia de învestitură. I-am invitat doar pe partenerii noştri şi pe acele state cu care Ucraina cooperează în mod intens, state care ne sunt partenere şi prietene', a explicat ea.

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a stabilit pentru luni, 20 mai, ceremonia de învestire a lui Volodimir Zelenski, ales preşedinte al Ucrainei cu peste 73% din voturi în al doilea tur de scrutin. Contracandidatul său, preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko a obţinut doar 24,45%, fiind sancţionat de electorat îndeosebi pentru eşecul în domeniul combaterii corupţiei.

'Preşedinţii ţărilor baltice, preşedintele Georgiei şi cel al Ungariei şi-au confirmat deja participarea', a indicat reprezentanta diplomaţiei Kievului.

Uniunea Europeană va fi reprezentată la ceremonie de către vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, conform agenţiei de presă citate.

La solicitarea presei de a preciza dacă din partea SUA la ceremonia de învestire a lui Volodimir Zelenski va participa vicepreşedintele Mike Pence, purtătoarea de cuvânt a MAE ucrainean a declarat: 'Până la ora actuală nu există confirmarea participării unui înalt reprezentant din Statele Unite, dar în curând ne aşteptăm la informaţii mai precise'. 

Criza în relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-a declanşat după ce în urma mişcării de contestare a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici au venit la putere forţele prooccidentale în 2014. A urmat anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova în martie acelaşi an. Ulterior, Kievul a acuzat Rusia că acordă sprijin militar rebelilor separatişti din Donbas (estul prorus ucrainean). Tensiunile s-au acutizat după incidentul naval din noiembrie trecut lângă strâmtoarea Kerci în Marea Neagră, când gărzile de coastă ruse au deschis focul şi au sechestrat trei nave militare ucrainene cu tot cu echipajele de la bord.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski ucraina Rusia