x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina nu intenţionează să revină la statutul de stat nuclear

Ucraina nu intenţionează să revină la statutul de stat nuclear

de Agerpres    |    25 Mar 2014   •   16:54
Ucraina nu intenţionează să revină la statutul de stat nuclear

Diplomaţia de la Kiev a dat asigurări marţi că Ucraina nu intenţionează să-şi restabilească statutul de stat nuclear, informează Interfax.

"Ucraina nu şi-a propus, nu îşi propune şi nu intenţionează să-şi propună revenirea la statutul de stat nuclear", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Kiev, Evgheni Perebiinis, citat de Interfax.

El a ţinut să precizeze că o astfel de poziţie a fost subliniată şi de ministrul ucrainean de externe Andrei Deşciţa în cadrul vizitei sale la Haga, prilejuită de summitul asupra securităţii nucleare.

Interfax aminteşte că deputaţii din fracţiunile parlamentare Batkivşcina (formaţiune a Iuliei Timoşenko şi a actualului premier Arseni Iaţeniuk) şi Udar (a fostului boxer Vitali Kliciko) au prezentat săptămâna trecută în Rada Supremă (parlamentul) un proiect de lege ce propune denunţarea Tratatului de neproliferare nucleară, deschis spre semnare la 1 iulie 1968 şi la care Ucraina a aderat în 1994.

Ucraina a acceptat să renunţe la arsenalul său de arme nucleare, al treilea din lume la acea vreme, în schimbul unor garanţii de securitate din partea Rusiei, Statelor Unite şi Marii Britanii, înţelegere consfinţită prin Memorandumul de la Budapesta semnat în decembrie 1994.

În contextul crizei ucrainene, Rusia şi Occidentul s-au acuzat reciproc de încălcarea acestui memorandum, prin care cele trei puteri ofereau garanţii că nu vor folosi niciodată ameninţarea cu forţa şi niciun fel de armament împotriva Ucrainei.

×
Subiecte în articol: stat nuclear arme nucleare ucraina