x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina strică planurile lui Putin

Ucraina strică planurile lui Putin

12 Feb 2020   •   19:30
Ucraina strică planurile lui Putin

Încercările Rusiei de a deterina Ucraina să se alăture Uniunii Economice Eurasiatice au eşuat şi, în acest mod, Kievul a stricat foarte mult planurile „napoleoniene” ale Kremlinului, prin semnarea Acordului de asociere la UE, susține expertul rus Viktor Mironenko, directorul Centrului de studii ucrainene de pe lângă Institutul pe probleme europene al Academiei de Ştiinţe al Federaţiei Ruse, într-un interviu acordat marţi ziarului ucrainean „Segodnia”.

Moscova avea un plan: să devină centrul unei entităţi economice extrem de puternice precum Uniunea Economică Eurasiatică pentru a-şi consolida poziţia în lume. Dar Ucraina nu a dorit să meargă alături de Rusia pe acest drum, aspirând spre UE, ceea ce a făcut să eşueze unul din „planurile grandioase” ale Kremlinului, consideră expertul citat. În acest context, expertul rus a evidenţiat că, la ora actuală, economia rusă nu o echivalează nici pe departe pe cea a fostei URSS, iar raportat la nivel mondial, ponderea economiei rusă este pe undeva pe la 1%. În schimb, Rusia, ca putere nucleară, are greutate pe plan internaţional, dar acest lucru nu este suficient. Din această cauză, Rusia nu atinge „ponderea” ţărilor cu care şi-ar dori să vorbească de pe picior de egalitate, în primul rând cu SUA. „Ajuns la putere, Putin a avut propria sa viziune despre locul Rusiei în lume şi unde ar vrea s-o vadă... Iar una din ideile sugerate de anturajul său a fost tocmai reintegrarea economică a spaţiului postsovietic, sau mai bine zis a unora dintre părţile sale. Dacă ar fi implementat-o aşa cum a fost gândită, Putin ar fi rezolvat multe obiective”, a precizat expertul.

Uniunea Euroasiatică a fost înfiinţată în 2011, la iniţiativa lui Putin, reunind Belarus, Rusia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

 

 

×
Subiecte în articol: ucraina