x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucrainenii au votat orange

Ucrainenii au votat orange

de George Daniel Ripa    |    01 Oct 2007   •   00:00
Ucrainenii au votat orange
Sursa foto: SERGEI SUPINSKY/

Forţele politice prooccidentale au căştigat alegerile anticipate din Ucraina, formaţiunile conduse de preşedintele Victor Iuşcenko şi de fostul premier Iulia Timoşenko inregistrănd aproximativ 45 la sută din opţiunile de vot.

Forţele politice prooccidentale au căştigat alegerile anticipate din Ucraina, formaţiunile conduse de preşedintele Victor Iuşcenko şi de fostul premier Iulia Timoşenko inregistrănd aproximativ 45 la sută din opţiunile de vot.

Partidul proprezidenţial Ucraina Noastră şi Blocul Iulia Timoşenko, condus de fostul premier portocaliu, au căştigat aseară alegerile din Ucraina, insumănd impreună aproximativ 45 la sută din opţiunile de vot, informează AFP. Blocul Iulia Timoşenko a obţinut aproximativ 30 la sută din opţiunile de vot, iar Partidul Ucraina Noastră, aproximativ 15 procente, conform sondajelor realizate la urne şi citate de agenţiile internaţionale.

IULIA - PREMIER. "Iulia Timoşenko ar putea deveni noul premier al Ucrainei", a declarat imediat după aflarea rezultatelor Viatceslav Kirilenko, unul dintre liderii formaţiunii politice Ucraina Noastră, citat de Interfax. Astfel, cel mai probabil noul guvern de la Kiev va fi format de forţele care au căştigat alegerile prezidenţiale din 2004, victorie umbrită apoi de "orgoliile care nu aveau nici o legătură cu problemele de doctrină", după cum declara in urmă cu căteva zile Victor Iuşcenko.

Formaţiunea care a obţinut cele mai multe voturi a fost insă Partidul Regiunilor, care a fost votat de aproximativ 35 la sută dintre ucraineni. Cu toate acestea, va fi imposibil pentru Victor Ianukovici să-şi păstreze fotoliul de premier, in condiţiile in care ar avea nevoie pentru acest lucru de o majoritate simplă in Rada de la Kiev. La inchiderea ediţiei nu se ştia incă dacă Partidul Socialist şi Partidul Comunist au atins pragul de trei procente, insă sondajele preelectorale nu creditau cu foarte multe şanse aceste partide. Comisia Electorală Centrală ucraineană a declarat scrutinul valabil incă de la ora 20:00, cănd la urne se prezentaseră deja peste 50 la sută dintre alegători. Secţiile de votare au fost deschise ieri de la 7:00 pănă la 22:00, tocmai pentru a preveni invalidarea scrutinului.

PROBLEME. "Alegerile parlamentare din Ucraina sunt libere şi transparente şi nu au fost inregistrate violări serioase ale modului de exprimare a votului", a anunţat aseară fundaţia publică, Comitetul Votanţilor din Ucraina, citată de Itar-Tass. Au fost insă şi probleme, dacă ţinem cont de faptul că primarul oraşului Doneţk, Alexander Lukianenko, jurnalistul Danil Ianevski şi fostul guvernator al regiunii Odessa, Serghei Grinevetski, nu au putut vota din cauza unor nereguli de pe listele electorale, susţine organizaţia.

×
Subiecte în articol: externe ucraina