x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE condamnă actele de violențădin Venezuela și promite majorarea ajutorului umanitar

UE condamnă actele de violențădin Venezuela și promite majorarea ajutorului umanitar

24 Feb 2019   •   18:00
UE condamnă actele de violențădin Venezuela și promite majorarea ajutorului umanitar

Uniunea Europeană (UE) a condamnat duminică actele de violenţă şi recurgerea la grupări armate de către regimul aflat la putere în Venezuela, pentru a împiedica intrarea de ajutor umanitar pe teritoriul acestei ţări, informează AFP. 

"Refuzul regimului de a recunoaşte urgenţa umanitară duce la o escaladare a tensiunilor", şi-a exprimat regretul şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, într-o declaraţie în numele celor 28 de ţări membre ale UE. "Respingem utilizarea de grupări armate neregulate pentru intimidarea civililor şi parlamentarilor care s-au mobilizat pentru a distribui ajutoare", a subliniat Mogherini. 

SUA şi-au făcut publică duminică, prin vocea secretarului de stat Mike Pompeo, intenţia de a trece la acţiune pentru a-l susţine pe opozantul Juan Guaido. 

UE a exclus "de o manieră categorică", în timpul unei reuniuni a miniştrilor săi de externe, care a avut loc luni la Bruxelles, "orice susţinere şi orice acceptare a unei escaladări militare în Venezuela". 

Duminică, UE s-a declarat gata să-şi majoreze ajutorul umanitar. UE a angajat peste 60 de milioane de euro în 2018/2019 cu titlu de ajutor umanitar şi de ajutor pentru dezvoltare, a precizat Mogherini. "Amintim angajamentul nostru de a-i ajuta pe cei în nevoie atât cât va fi necesar, de a majora acest ajutor şi de a lucra la mecanisme de coordonare mai solide şi mai inclusive, sub conducerea instituţiilor competente ale ONU, în deplin respect pentru principiile de umanitate, neutralitate, imparţialitate şi independenţă", a spus ea. 

Potrivit şefei diplomaţiei europene, "originile actualei crize din Venezuela sunt politice şi instituţionale, prin urmare soluţia poate fi doar politică". "Reiterăm ferm că respingem şi condamnăm violenţa şi orice iniţiativă susceptibilă să destabilizeze şi mai mult regiunea", a insistat Mogherini. "Poporul venezulean deja a suferit mult. Este timpul să-i lăsăm (pe venezueleni) să-şi decidă singuri soarta. Reluăm cu forţă apelul nostru la restabilirea democraţiei prin alegeri prezidenţiale libere, transparente şi credibile", a declarat ea.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ajutor umanitar venezuela ue