x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE critică dur lipsa de 'substanţă' a britanicilor în privința negocierilor pentru Brexit

UE critică dur lipsa de 'substanţă' a britanicilor în privința negocierilor pentru Brexit

25 Aug 2017   •   19:02
UE critică dur lipsa de 'substanţă' a britanicilor în privința negocierilor pentru Brexit

Poziţia Regatului Unit în negocierile pentru Brexit este lipsită de 'substanţă', au apreciat vineri înalţi responsabili ai UE, cu câteva zile înainte de deschiderea unei noi sesiuni de discuţii la Bruxelles, relatează AFP.

Aceleaşi surse au recunoscut în faţa jurnaliştilor că nu ştiu încă dacă această a treia rundă, care va avea loc, la fel ca primele două, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, va începe luni sau marţi şi câte zile va dura.

Echipele negociatorului şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, şi ale omologului său britanic, David Davis, vor aborda în principal cele trei dosare care au rămas prioritare pentru UE: situaţia cetăţenilor europeni în Regatul Unit după Brexit, costul ieşirii din UE şi problema graniţei dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Numai dacă vor fi realizate 'progrese suficiente' în aceste trei domenii, celelalte 27 de state membre ale UE vor accepta să discute aspecte legate de acordurile comerciale care vor fi încheiate cu Regatul Unit după ieşirea sa din UE, prevăzută pentru martie 2019. Londra aşteaptă cu nerăbdare să înceapă această negociere paralelă.

'Dacă vă uitaţi unde ne aflăm şi unde ar trebui să fim (...), există un decalaj foarte mare', a criticat vineri în faţa jurnaliştilor un înalt responsabil european, sub rezerva anonimatului. 'Şi este puţin probabil ca noi să facem progrese semnificative pentru a reduce acest decalaj săptămâna viitoare', a adăugat el.

'Nu lipsa de timp este cea care ne împiedică să avansăm, până în prezent este vorba de lipsă de substanţă', a subliniat el, ca răspuns la întrebările unor jurnalişti privind incertitudinea uimitoare privind agenda negocierilor de săptămâna viitoare.

Londra a dezvăluit totuşi în ultimele săptămâni o serie de documente privind poziţia sa în negocieri. Dar potrivit Bruxellesului, aceste propuneri nu sunt suficient de detaliate şi se referă prea des la 'viitoarea relaţie' dintre UE şi Londra.

UE reproşează în special Londrei abordarea sa în problema graniţei irlandeze. 'Suntem puţin preocupaţi de legătura' făcută de guvernul britanic 'între viitorul procesului de pace din Irlanda de Nord şi viitoarea relaţie între UE şi Regatul Unit', a indicat responsabilul european.

'Este foarte important ca procesul de pace să nu devină o monedă de schimb', a subliniat el, criticând de asemenea un fel de 'gândire magică referitor la modul în care ar putea funcţiona în viitor o graniţă invizibilă' datorită unor soluţii tehnologice.AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit