x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE s-a dotat cu un set de măsuri pentru integrarea romilor. Mai rămâne să-l şi aplice

UE s-a dotat cu un set de măsuri pentru integrarea romilor. Mai rămâne să-l şi aplice

09 Dec 2013   •   19:21
UE s-a dotat cu un set de măsuri pentru integrarea romilor. Mai rămâne să-l şi aplice

Toate cele 28 de state membre UE s-au angajat luni să pună în aplicare un set de măsuri propuse de Comisia Europeană pentru a intensifica integrarea economică şi socială a romilor, adoptând în unanimitate în cadrul Consiliului de miniştri primul instrument adoptat vreodată de UE în domeniu, care prevede acţiuni specifice pentru a reduce decalajele dintre romi şi restul populaţiei.

A fost un angajament comun
“Instrumentele principale de integrare a romilor se află acum în mâinile statelor membre şi este important ca vorbele să fie transpuse în fapte. Nu vom ezita să le reamintim ţărilor UE angajamentele asumate şi ne vom asigura că le vor respecta”, a declarat comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, citată într-un comunicat al CE.
La rândul său, comisarul european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Laszlo Andor, a apreciat că adoptarea recomandării demonstrează în mod clar angajamentul comun al statelor membre de a îmbunătăţi condiţiile de trai ale populaţiei de etnie romă din întreagă Europă. “Este necesar ca statele membre să aloce fonduri europene substanţiale în perioada 2014-2020, precum şi fonduri naţionale, pentru a ajuta comunităţile rome să îşi valorifice pe deplin potenţialul şi, de asemenea, să demonstreze voinţa politică la toate nivelurile pentru a asigura cheltuirea judicioasă a fondurilor”, a mai spus Andor.

Recomandarea conţine orientări specifice
Recomandarea Consiliului cu privire la măsurile de integrare efectivă a romilor în statele membre adoptată luni conţine orientări specifice pentru a ajuta statele membre să îşi accelereze eforturile. Aceasta recomandă statelor membre să ia măsuri specifice pentru a reduce decalajele dintre romi şi restul populaţiei, consolidând cadrul UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor convenit în 2011 de toate statele membre.
Având la bază rapoartele CE referitoare la situaţia romilor din ultimii ani, recomandarea se axează pe cele patru domenii în care liderii UE au stabilit obiective comune pentru integrarea romilor în cadrul Uniunii Europene pentru strategiile naţionale de integrare a romilor, respectiv accesul la educaţie, la locuri de muncă, la servicii de sănătate şi la locuinţe. Pentru realizarea acţiunilor vizate, în recomandare se solicită statelor membre să aloce pentru integrarea romilor nu numai fonduri ale UE, ci şi fonduri naţionale şi din sectorul privat.
În plus, recomandarea oferă statelor membre orientări privind politici transversale pentru integrarea romilor, cum ar fi asigurarea implementării strategiilor la nivel local şi a respectării normelor împotriva discriminării, aplicarea unei strategii de investiţii sociale, dar şi asigurarea protecţiei copiilor şi femeilor de etnie romă şi identificarea de soluţii pentru reducerea sărăciei.

Nu are caracter juridic obligatoriu
Deşi recomandarea nu are caracter juridic obligatoriu, statele membre ar trebui să pună în practică măsuri concrete pentru a îmbunătăţi situaţia populaţiei de etnie romă. Potrivit raportului privind progresele înregistrate publicat de CE în luna iunie, statele membre trebuie să amelioreze punerea în aplicare a strategiilor lor naţionale de integrare a romilor în conformitate cu Cadrul UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor. În primăvara anului 2014, CE va elabora un nou raport referitor la progresele înregistrate de statele membre.

Recomandări pentru mai multe state, inclusiv România
În mai 2013, pe baza propunerii Comisiei, în cadrul semestrului european, Consiliul a adresat recomandări specifice cu privire la aspecte legate de romi unui număr de cinci state membre — Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România, Slovacia. În aceste recomandări specifice fiecărei ţări se solicită celor cinci state membre să asigure punerea în aplicare a strategiilor lor naţionale de integrare a romilor şi să integreze măsuri specifice referitoare la romi în politicile orizontale relevante.

Pentru a obţine rezultate tangibile, începând din 2014 ar trebui asigurate alocările bugetare din resurse naţionale şi europene. Fondurile structurale ale UE, în special Fondul Social European (FSE), vor rămâne o pârghie financiară importantă pentru sprijinirea integrării romilor, notează CE în comunicatul citat, iar pentru perioada financiară următoare, CE a propus ca integrarea comunităţilor marginalizate să devină o prioritate specifică de investiţii. Pentru a asigura disponibilitatea resurselor financiare corespunzătoare, statele membre trebuie să aloce integrării sociale cel puţin 20% din creditele care le sunt alocate de la FSE.

Mariana Câmpeanu:”Se va introduce o monitorizare a măsurilor”

Ministrul român al Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat luni, cu ocazia Consiliului ocupare, politică socială, sănătate şi afacerile consumatorului (EPSCO) de la Bruxelles, că adoptarea setului de măsuri propuse de Comisia Europeană privind intensificarea integrării romilor este importantă pentru că va introduce o monitorizare a măsurilor pe care fiecare ţară le ia în domeniu şi a efectelor pe acestea le vor produce.
Mariana Câmpeanu a subliniat importanţa acestei “viziuni de ansamblu” referitoare la colaborarea pe care statele membre trebuie să o aibă şi măsurile care trebuie luate “în mod integrat la nivelul UE” referitoare la incluziunea romilor şi întărirea implementării strategiilor naţionale.

×
Subiecte în articol: rromi