x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE, serios îngrijorată de decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul

UE, serios îngrijorată de decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul

07 Dec 2017   •   07:51
UE, serios îngrijorată de decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul

Uniunea Europeană s-a declarat serios îngrijorată de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, afirmând că această hotărâre poate avea consecinţe negative pentru procesul de pace.

 

''Aspiraţiile ambelor părţi (israeliană şi palestiniană, n.r.) trebuie să fie îndeplinite şi trebuie să fie găsită prin negocieri o cale de soluţionare a statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a celor două state'', a subliniat şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini.

Anterior în cursul zilei de miercuri, Mogherini a reiterat, într-o convorbire telefonică cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, "poziţia fermă" a UE potrivit căreia "statutul final al Ierusalimului ca viitoare capitală a Israelului şi a unui stat palestinian trebuie rezolvat prin negocieri care să răspundă aspiraţiilor ambelor părţi".

Ea a reafirmat totodată angajamentul Uniunii Europene faţă de "reluarea unui veritabil proces de pace care să conducă la o soluţie bazată pe două state", singura perspectivă în opinia sa "de a garanta pacea şi securitatea atât a palestinienilor cât şi a israelienilor".

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat american să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, iudaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală, scrie agerpres.

×