x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE solicită Cehiei să clarifice măsurile privind pesta porcină africană

UE solicită Cehiei să clarifice măsurile privind pesta porcină africană

28 Sep 2018   •   16:14
UE solicită Cehiei să clarifice măsurile privind pesta porcină africană

Comisia Europeană a cerut vineri autorităţilor cehe să clarifice decizia de solicita importatorilor să testeze carnea şi produsele din carne de porc provenite din ţările unde a fost confirmată pesta porcină africană, informează Radio Praga, Xinhua şi Reuters. 

"Suntem în legătură în această problemă", a afirmat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, adăugând că Bruxelles-ul a cerut autorităţilor veterinare din Cehia să-şi clarifice intenţiile. 

UE controlează asigurarea unui comerţ sigur cu produsele alimentare, iar "orice măsuri suplimentare sunt considerate nejustificate", a explicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. 

Importatorii cehi de carne şi produse din carne de porc din ţările unde a fost confirmată prezenţa pestei porcine africane sunt consideraţi răspunzători de efectuarea testelor pentru virus, a anunţat joi Autoritatea Veterinară din Cehia. 

Importatorii sunt obligaţi să testeze toate importurile de carne şi produse din carne de porc din Belgia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Polonia şi România. Cei care nu respectă aceste reglementări vor fi amendaţi cu până la două milioane de coroane cehe (aproximativ 90.000 de dolari). 

Recent au fost raportate cazuri de pestă porcină africană în Belgia şi Polonia, care sunt al treilea şi, respectiv, al patrulea mare exportator de carne şi produse din carne de porc către Cehia. 

Luna trecută, România a confirmat cea mai gravă epidemie de la Al Doilea Război Mondial şi până în prezent, sacrificând peste 300.000 de porci din cauza pestei porcine africane. 

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. 

Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor. 

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pesta porcina africana ue cehia