x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE sprijină Cuba confruntată cu înăsprirea sancţiunilor americane

UE sprijină Cuba confruntată cu înăsprirea sancţiunilor americane

22 Iun 2019   •   10:30
UE sprijină Cuba confruntată cu înăsprirea sancţiunilor americane

Uniunea Europeană (UE) şi-a manifestat vineri sprijinul pentru cooperare şi dezvoltare cu Cuba într-un moment în care insula comunistă se confruntă cu o înăsprire a embargoului impus de Statele Unite, relatează AFP.

UE "condamnă cu fermitate măsurile extrateritoriale unilaterale faţă de Cuba care contravin dreptului internaţional. Suntem preocupaţi de impactul negativ al înăspririi embargoului american", a declarat comisarul european pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, Neven Mimica.

Comisarul european a participat la Havana la un forum privind afacerilor în Cuba, care a reunit 120 de oameni de afaceri, jurişti, universitari veniţi din Statele Unite, Spania şi Canada pentru a promova investiţiile în insulă.

"Este foarte pertinent să particip la acest forum (...) şi să subliniez rolul de sprijin al Uniunii Europene în acest context dificil", a adăugat el în faţa presei.

Washingtonul a adăugat Cuba pe lista lor neagră de ţări ce nu fac suficient pentru a combate traficul de fiinţe umane, înăsprind o serie de măsuri cum ar fi restricţionarea călătoriilor cu vase de croazieră spre Cuba.

UE, în prezent cel mai important investitor străin în Cuba, şi-a mai manifestat sprijinul politic pentru Havana în mai multe dispute cu Washingtonul, printre care embargoul aplicat din 1962 şi recenta intrare în vigoare a capitolului III al Legii Helms-Burton, care permite acţionarea în justiţie a întreprinderilor străine prezente pe insulă.

Potrivit comisarului european, UE doreşte "să susţină angajamentul Cubei de a ameliora mediul investiţional pentru a încuraja actorii economici şi financiari ai Uniunii Europene să pună în practică iniţiative comune".

AGERPRES

×