x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE sugerează preşedinţilor Belarus şi Moldova să nu participe la Summitul de la Praga

UE sugerează preşedinţilor Belarus şi Moldova să nu participe la Summitul de la Praga

28 Apr 2009   •   00:00

Preşedinţii Republicii Moldova şi Belarusului, Vladimir Voronin şi Aleksandr Lukaşenko, nu vor participa la summitul de la Praga, unde urmează să fie lansat Parteneriatul Estic cu şase state din fostul spaţiu sovietic, după cum a declarat Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă Javier Solana la reuniunea de la Luxemburg a miniştrilor europeni de externe.



Potrivit înţelegerii care ar exista între Lukaşenko şi UE, liderul belarus nu va participa la summit, chiar dacă are o invitaţie în acest sens, iar ţara sa va fi prezentată la Praga de un alt înalt oficial. Surse diplomatice de la Bruxelles afirmă că într-o asemenea variantă ar fi interesat Lukaşenko însuşi, care conştientizează că majoritatea liderilor europeni încearcă să evite contactul cu el, notează cotidianul rus Kommersant.

"Impresia mea este că preşedintele moldovean Vladimir Voronin nu va veni la Praga. În ceea ce-l priveşte pe Lukaşenko, situaţia este aproximativ aceeaşi: cred că el nu va veni", a declarat Javier Solana, citat de "EU Business".



Ziarul moscovit prezintă mai multe "semnale" pe care lideri europeni au încercat să le trimită în ultimul timp lui Lukaşenko. Astfel, după ce ministrul ceh al afacerilor externe, Karel Schwarzenberg, declarase că, în pofida faptului că a transmis invitaţia preşedintelui belarus, republica poate fi reprezentată de altcineva la acest summit, şeful diplomaţiei olandeze a fost şi mai tranşant, afirmând că "a strânge mâna unui dictator este un semnal prost".

Până şi foştii adepţi ai apropierii dintre Minsk şi Bruxelles nu s-au grăbit să-şi exprime sprijinul pentru prezenţa lui Lukaşenko. Zilele trecute, ministrul polonez al afacerilor externe, Radoslaw Sikorski, a comentat într-un mod destul de original întrevederea dintre Suveranul Pontif şi Lukaşenko. Potrivit lui Sikorski, "Vaticanul are o mare experienţă în a trimite păcătoşi pe drumul adevărului".

Potrivit cotidianului rus Gazeta, Lukaşenko a "înţeles aluzia". Săptămâna trecută, Lukaşenko "le-a bătut obrazul" europenilor pentru această atitudine, încă a lăsat oarecum deschisă problema prezenţei sale în capitala cehă. "S-a ajuns la nimicuri: a-l invita pe Lukaşenko la Praga sau a nu-l invita? Sau cum s-ar putea face să-l invităm şi în acelaşi timp să nu-l invităm?", a lansat Lukaşenko. Preşedintele belarus i-a asigurat pe europeni că nu va veni la Praga dacă acest lucru le va produce unora disconfort. "Dacă vă este comod ca Republica Belarus să fie reprezentată acolo, însă nu de Lukaşenko, trebuie să-mi spuneţi", a declarat preşedintele belarus.

De altfel, experţii nu consideră închis subiectul privind participarea lui Lukaşenko la summitul de la Praga. Politologul Viktor Martinovici a declarat pentru Kommersant că nu se poate pune mare preţ pe afirmaţiile lui Lukaşenko privind neparticiparea sa la summit, deoarece liderul belarus "a demonstrat nu o singură dată că este maestrul surprizelor". "La 7 mai, Lukaşenko ar putea lua decizia să vină la Praga şi atunci adversarii prezenţei sale nu vor mai putea face nimic", estimează politologul. "Preşedintele belarus i-a păcălit de mai multe ori şi pe europeni, şi pe ruşi. Un singur lucru îl poate opri pe Lukaşenko să nu se ducă la Praga - dacă i se va promite ceva în schimb", consideră Martinovici.

Cotidianul rus Gazeta citează afirmaţii de luni ale Înaltului reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate comună Javier Solana. "În ceea ce priveşte Republica Moldova, am impresia că preşedintele Vladimir Voronin nu va veni /la Praga/. În ceea ce-l priveşte pe Lukaşenko, situaţia este aproximativ aceeaşi: cred că el nu va veni", a declarat Solana. În condiţiile în care, după evenimentele din aprilie, de la Chişinău, puterea din Republica Moldova nu şi-a mai manifestat prea tare dorinţa de apropiere de UE, remarca destul de echivocă a lui Solana pare să fie un semnal adresat tocmai Minskului, subliniază Gazeta

×
Subiecte în articol: externe belarus praga lukasenko