x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UK, amenințată de UE cu excluderea

UK, amenințată de UE cu excluderea

11 Apr 2019   •   20:10
UK, amenințată de UE cu excluderea
Sursa foto: DAINA LE LARDIC

Liderii Uniunii Europene vor ameninţa Marea Britanie cu excluderea pe 1 iunie, în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă acordul Brexit şi refuză participarea la scrutinul europarlamentar, arată un proiect de document UE.

„În cazul în care Marea Britanie este încă membră a UE în perioada 23-26 mai 2019 şi dacă nu a ratificat Acordul de retragere din UE până pe 22 mai 2019, naţiunea britanică va trebui să participe la scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, în conformitate cu reglementările comunitare. Dacă Marea Britanie nu va îndeplini această obligaţie, retragerea din UE se va produce pe 1 iunie 2019”, se arată în proiectul de document, obţinut de agenţia de presă Reuters şi de postul Sky News. „Uniunea Europeană reiterează că proiectul de Acord Brexit nu poate fi renegociat” şi că, până la ieşirea din UE, „Marea Britanie va fi membru cu drepturi şi obligaţii depline”, mai precizează proiectul de document. Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan iniţial al guvernului condus de Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de executivul de la Londra şi de Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan iniţial al guvernului condus de Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie.

Premierul Theresa May se află într-o situație disperată

×
Subiecte în articol: Marea Britanie