x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Purtătorul de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră: Nu-i vom ataca pe "colegii noștri ucraineni"

Purtătorul de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră: Nu-i vom ataca pe "colegii noștri ucraineni"

03 Mar 2014   •   17:41
Purtătorul de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră: Nu-i vom ataca pe "colegii noștri ucraineni"

UPDATE 19:43 - Flota rusă din Marea Neagră a negat informaţiile conform cărora ar fi dat un ultimatum unităţilor militare ucrainene din Crimeea până marţi dimineaţă la ora locală 05:00 (03:00 GMT) pentru a se preda, în caz contrar urmând a fi ţinta unui atac, transmit Reuters şi EFE, citând agenţia rusă de presă Interfax.

"Este un nonsens", a afirmat purtătorul de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră. "Începem să ne obișnuim cu relatările zilnice în care suntem acuzați că pregătim acțiuni militare împotriva colegilor noștri ucraineni. Nu vom fi împinși spre confruntări", a adăugat oficialul rus.
..........

Flota Rusiei, staţionată în Marea Neagră, a dat ultimatum către forțele ucrainene din Crimeea, ca până până marţi la ora 05:00, ora locală (03:00 GMT), să se predea sau se vor confrunta cu un asalt pe toate fronturile, potrivit unor surse ucrainene din ministerului apărării, citate de agenția de știri Interfax-Ucraina, scrie BBC.

"În cazul în care, până la 5 am, mâine dimineață, nu vă predaţi, vom declanşa atacul la toate unitățile și secțiile forțelor armate ucrainene, peste tot Crimeea," ar susţinut oficiali din ministerului apărării că li s-a comunicat. Până în prezent, nu există nici o confirmare în plus a ultimatumului din alte surse.

Peste 5.000 de membri ai armatei ucrainene au dezertat şi s-au subordonat autorităţilor republicii autonome Crimeea, susţine un purtător de cuvânt al acestor autorităţi pro-ruse, cel mai notabil caz fiind comandantul marinei militare ucrainene, relatează luni agenţia Interfax, citată de EFE.

"Pe 2 şi 3 martie au trecut în mod voluntar de partea poporului din Crimeea 5.086 reprezentanţi Ministerului de Interne, Grănicerilor şi Forţelor Armate ale Ucrainei", susţine sursa citată.

Premierul pro-rus al Crimeii, Serghei Axionov, a anunţat crearea flotei militare a republicii autonome Crimeea, ce va fi condusă de contraamiralul Denis Berezovski, care a dezertat din marina militară ucraineană la comanda căreia fusese numit de guvernul de la Kiev cu numai două zile în urmă. Ei doi au apărut duminică seara la o conferinţă de presă la care acesta din urmă a anunţat că trece de partea autorităţilor pro-ruse din Crimeea şi a depus chiar un jurământ. În consecinţă, Berezovski a fost pus la Kiev sub acuzare pentru înaltă trădare.

Autorităţile pro-ruse din Crimeea, dar şi mass-media ruse au mai făcut în ultimele zile referire la 'dezertări în masă' ale militarilor ucraineni. Dar guvernul de la Kiev a taxat aceste informaţii drept 'provocări'. Ministrul ucrainean al apărării, Vladimir Zamana, a încercat să dezmintă chiar şi dezertarea contraamiralului Berezovski, în ciuda imaginilor televizate în care acesta din urmă jura credinţă autorităţilor din Crimeea.

×
Subiecte în articol: ultimatum Rusia ucraina atac asalt