x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultimele ore ale regimului Gaddafi - dictatorul somat să plece (video şi foto). LIVE TEXT

Ultimele ore ale regimului Gaddafi - dictatorul somat să plece (video şi foto). LIVE TEXT

22 Aug 2011   •   06:17
Ultimele ore ale regimului Gaddafi - dictatorul somat să plece (video şi foto). LIVE TEXT

Update 16:00: Rebelii libieni se indrepta in numar mare spre centrul Tripoli, venind din vestul capitalei, agitand arme si claxonand din automobilele lor, relateaza AFP.

In cateva minute, circa 40 de vehicule au trecut pe langa un reporter al AFP, care a precizat ca rebelii se indreptau spre Piata Verde, locul simbolic in care se adunau partizanii regimului si pe care insurgentii l-au redenumit "Piata Martirilor".

Confruntari violente s-au desfasurat, luni dimineata, in zona resedintei din Tripoli a liderului libian, Muammar Gaddafi, dupa ce rebelii au preluat controlul asupra mai multor cartiere din capitala.

Update 15:00: Fortele rebele din Piata Verde din Tripoli se retrag, dupa ce au fost supuse unui tir sustinut din partea trupelor loiale lui Gaddafi.

Update 14.10: Oficiali din cadrul Consiliului National de Tranzitie (CNT, structura politica a rebeliunii libiene) sunt in drum spre Tripoli, a anuntat o sursa militara rebela, citata de AFP.

"Membri ai CNT au plecat aseara cu avionul din Benghazi (capitala rebelilor din estul tarii) spre muntii din vestul Djebel Nefoussa", a declarat sursa citata, sub acoperirea anonimatului.

"Ei au ajuns in cursul noptii, se indreapta in aceasta dimineata spre Tripoli pe cale rutiera si se aflau la Bir Ghanam (100 de kilometri sud-vest de capitala) la ultimul nostru contact", a adaugat sursa.

Grupul este format in principal din reprezentanti ai capitalei Tripoli in CNT.

CNT, prezidat de fostul ministru al Justitiei Mustafa Abdeljalil, are oficial aproximativ 40 de membri, desemnati teoretic pe baza experientei lor si a repartizarii geografice. Doar numele a 13 membri - juristi, avocati si profesori universitari - au fost facute publice pana acum, din motive de securitate.

"Declaratia constitutionala", ultima foaie de parcurs elaborata de rebeli pentru perioada post-Gaddafi, prevede imediat dupa "eliberare" transferarea CNT de la Benghazi la Tripoli, apoi nominalizarea, in maximum 30 de zile, unui birou executiv temporar - sau guvern interimar - responsabil cu gestionarea treburilor tarii.

In prezent, trupele fidele lui Gaddafi detin controlul a 15 - 20% din Tripoli, luptele continuand in jurul resedintei oficiale ale liderului libian, potrivit corespondentilor BBC.

Update 13:00: Postul public de televiziune libian difuzeaza un program numit "In pofida atacului", in cadrul caruia prezinta interviuri cu civili raniti si persoane spitalizate, relateaza postul Al-Jazeera, in pagina electronica.

Unul dintre raniti ii transmite condoleante colonelului Muammar Gaddafi pentru "pierderea" a doi dintre fiii sai, Seif al-Islam si Mohamed. Cei doi au fost capturati de fortele rebele in cursul noptii de duminica spre luni.

Anterior, postul public de televiziune a informat pe scurt despre ofensiva rebelilor libieni pentru cucerirea orasului Tripoli, mentionand o campanie lansata de forte externe.

UPDATE 11.50: Ministrul italian de Externe, a declarat postului de stiri Sky TG 24 ca "am vazut in ultimele ore ca se consolideaza un progres al opozitiei fata de regim si putem spune ca in acest moment nu mai mult de 10-15 la suta din oras (n.n. - Tripoli) este in mainile regimului".

"Se pare ca asistam la finele regimului lui Gaddafi", a declarat Michael Mann, purtatorul de cuvant al sefului diplomatiei Uniunii Europene, Catherine Ashton. Mann a mai spus ca "liderul libian trebuie sa paraseasca puterea imediat si sa evite alte varsari de sange".

Confruntari violente se desfasurau luni dimineata, la Tripoli, in zona resedintei liderului libian, Muammar Gaddafi, dupa ce rebelii au preluat controlul asupra mai multor cartiere din capitala, inclusiv Piata Verde, locul de reuniune traditional al sustinatorilor regimului.

Dupa cateva ore de relativa acalmie in timpul noptii, in jurul orei locale 6.30 (7.30 ora Romaniei) au fost auzite din nou focuri de arma si in apropierea hotelului Rixos, unde sunt cazati ziaristii straini acreditati la Tripoli.

Intr-o scurta declaratie telefonica acordata canalului de televiziune Al-Jazeera luni dimineata, unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, Mohamed, a afirmat ca se afla la resedinta sa si nu intentioneaza sa paraseasca locuinta. Convorbirea a fost intrerupta de zgomote de lupta intensa, insa Mohamed Gaddafi a revenit in scurt timp in direct.

Pe de alta parte, rebelii au anuntat uciderea lui Saif al-Islam, un alt fiu al dictatorului, insa informatia nu a putut fi confirmata din surse independente.

De la inceperea ostilitatilor in capitala Libiei, in ultim saptamana au fost ucise 326 de persoane, alte peste 1.000 fiind ranite.

×