x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultimul supravieţuitor al bombardamentelor de la Hiroshima şi Nagasaki a decedat

Ultimul supravieţuitor al bombardamentelor de la Hiroshima şi Nagasaki a decedat

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Ian 2010   •   00:00
Ultimul supravieţuitor al bombardamentelor de la Hiroshima şi Nagasaki a decedat

Japonezul Tsutomu Yamaguchi a decedat luni, la vârsta de 93 de ani. A fost singurul om care a fost prins de cele două deflagraţii nucleare din 1945, de la Hiroshima şi Nagasaki, şi care a reuşit apoi să trăiască. Veteranul se afla internat în spital încă din luna august 2009. Tsutomu Yamaguchi suferea de cancer la stomac. În decembrie, a fost vizitat de regizorul american James Cameron, cu care a discutat despre realizarea unui film artistic inspirat din istoria trăită de Yamagucki.



6 august 1945. Tsutomu Yamaguchi se afla într-o călătorie de afaceri la Hiroshima. La un moment dat, după ce ieşise dintr-un tramvai, la trei  kilometri distanţă a avut loc o explozie nucleară. Suflul acesteia i-a spart timpanele şi aproape l-a orbit. A fost convins că asistă la sfârşitul lumii! După ce a petrecut noaptea în adăposturi, a decis să plece acasă, în ...Nagasaki!



Câteva zile mai târziu îi povestea şefului său despre atacul nuclear, despre puterea devastatoare a bombei. În timp ce încerca să îi explice superiorului său că vânzarea maşinilor în Hiroshima reprezintă pierdere de timp - oraşul fiind şters de pe faţa pământului - a auzit un sunet cu care era deja familiarizat. O nouă bombă explodase, iar impactul s-a produs la aceeaşi distanţă de locul în care se afla, aproximativ trei kilometri. Uimitor, el supravieţuieşte şi acestui atac. Imediat după război, Yamaguchi a lucrat ca translator pentru forţele americane la Nagasaki şi ulterior ca profesor. A început să-şi scrie memoriile după decesul fiului său, în 2005 tot de cancer, care în 1945 era un copil, notează Kyodo. Yamaguchi este autorul mai multor cărţi în care vorbeşte despre atrocităţile produse în acele zile la Hiroshima şi Nagasaki.



Japonezul a apărut în 2006 şi într-un film documentar, "Niju Hibaku" (Dubla iradiere), împreună cu un alt supravieţuitor al bombardamentului atomic "hibakusha" şi a transmis un mesaj de pace Naţiunilor Unite, cu ocazia difuzării peliculei, la sediul ONU din New York. În martie anul trecut, Yamaguchi a fost recunoscut oficial drept ultim supravieţuitor al dublului "hibakusha". În iunie, Yamaguchi i-a transmis preşedintelui american Barack Obama o scrisoare de încurajare. În aceasta el afirma că a fost emoţionat de apelul la dezarmare globală lansat în cadrul vizitei lui Obama la Praga, în aprilie 2009.






×
Subiecte în articol: externe