x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Umar la umar - Alegeri in Ungaria

Umar la umar - Alegeri in Ungaria

de Irina Cristea    |    04 Apr 2006   •   00:00
Umar la umar - Alegeri in Ungaria

Socialistii si militantii de dreapta isi disputa, pe ultima suta de metri, electoratul inca nedecis din Ungaria. Dupa ce s-au intrecut in platforme-program, partidele se intrec acum in mitinguri.

Formatiunea Fidesz, a fostului premier de dreapta, Victor Orban, si socialistii actualului sef al Guvernului, Ferenc Gyurcsany, sunt umar la umar in sondajele ce premerg alegerile din Ungaria, programate pentru 9 si 23 aprilie. Cele doua partide cu programe si abordari electorale atat de diferite sunt creditate, in sondaje, cu sanse aproape egale sa obtina majoritatea parlamentara. Asta in vreme ce Fidesz acuza Partidul Socialist ca nu este decat un urmas al comunistilor, iar formatiunea aflata acum la putere isi suspecteaza adversarii de nationalism.

OF VECHI. In 2002, socialistii au castigat la mustata alegerile, cu ajutorul liberalilor si in detrimentul Fidesz. Acum, partidul fostului premier de dreapta, Victor Orban, binecunoscut si in Romania pentru discursul favorabil drepturilor maghiarilor, isi doreste revansa. "Au fost la putere intre 1998 si 2002 si nu s-au impacat nici acum cu gandul ca au fost inlaturati", noteaza publicatia Pestiside, care le face participantilor la cursa electorala niste portrete inedite.

INEDIT. Partidul Socialist este creditat cu sanse mai mari de a reforma "sufocatul si disfunctionalul" stat ungar, pentru ca "ei sunt cei care i-au pus bazele", scrie publicatia electronica, amintind ca socialistii sunt urmasii fostului Partid Comunist. Punctul cel mai slab al actualei puteri este, potrivit ineditei evaluari, culoarea oficiala, adica cea rosie. "Culoarea lor ar fi trebuit, de fapt, sa fie albul, simbolizand traditia partidului de a trada Ungaria si de a o vinde oricarei puteri straine care se nimereste prin preajma", scrie Pestiside.

Despre principalul partid de opozitie, publicatia ungara noteaza ca "nu este asa nationalist cum am fost tentati sa credem", iar liderul Victor Orban este "inteligent si dinamic". Punctul cel mai slab este ca liderii partidului se comporta "ca niste pusti prost crescuti".

Sondajele indica un usor avans al Partidului Socialist (MSZP) fata de Fidesz. Gyurcsany, care a preluat conducerea guvernului in septembrie 2004, este un apropiat al premierului laburist britanic, Tony Blair. Director de firma milionar, in varsta de 45 de ani, Gyurcsany a reusit sa refaca imaginea si structurile MSZP.

VOT IN ROMANIA
Cateva zeci de persoane au votat duminica, la sediul Consulatului Ungar din Miercurea Ciuc, in cadrul alegerilor din Ungaria. Potrivit Mediafax, din 57 de persoane inscrise pe liste, 49 au votat. Buletinele de vot au fost trimise ieri in Ungaria, prin curier diplomatic. Este primul scrutin la care iau parte si cetatenii ungari care traiesc in strainatate, dar au un domiciliu permanent in Ungaria. Peste 8.000 de unguri s-au inregistrat pentru vot in ambasadele si misiunile diplomatice din mai multe tari.

×
Subiecte în articol: externe Ungaria