x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Umbrele istoriei - Nobel n-a avut noroc in dragoste

Umbrele istoriei - Nobel n-a avut noroc in dragoste

de Radu Croitoru    |    08 Oct 2005   •   00:00
Umbrele istoriei - Nobel n-a avut noroc in dragoste

Premiile Nobel au deja legende. Desi nu a fost niciodata casatorit si nu a avut nici urmasi, se spune ca Alfred Nobel s-ar fi indragostit serios de o femeie care i-a refuzat sentimentele tocmai pentru ca era in plin amor cu un matematician. Dezamagit in dragoste, Nobel a refuzat sa acorde un premiu pentru matematica, considerand-o un domeniu lipsit de importanta.

E vremea Nobelurilor. Saptamana aceasta au fost decernate celebrele distinctii lasate mostenire lumii de inventatorul dinamitei. Putina lume stie insa ca istoria premiilor este una plina de contradictii, gafe si erori nereparate niciodata. Radu Croitoru

Premiul Nobel pentru Pace, cea mai importanta dintre distinctiile inventate de suedezul Alfred Nobel, a fost acordat ieri Agentiei Internationale pentru Energie Atomica si directorului general al acesteia, egipteanul Mohamed ElBaradei. Agentia ONU, specializata in promovarea utilizarii in domeniul civil a energiei nucleare, si directorul sau general sunt recompensati "pentru eforturile de a impiedica folosirea energiei nucleare in scopuri militare", a declarat Ole Danbolt Mjoes, presedintele Comitetului Nobel, care a desemnat castigatorul din cei 199 de candidati. Atribuirea premiului are loc intr-un moment in care comunitatea internationala incearca sa convinga Iranul si Coreea de Nord sa renunte la planurile de a obtine arme nucleare. In plus, anul acesta, s-au implinit sase decenii de la atacurile cu bombe atomice de la Hiroshima si Nagasaki, in august 1945.

OFICII. Premiul pentru Pace poate fi acordat atat individual, cat si unor organizatii. De asemenea, premiul poate fi acordat unui numar maxim de trei candidati, care trebuie sa fie toti asociati ai aceleiasi cauze. Ceremonia oficiala de decernare a premiului are loc la Primaria orasului Oslo la data de 10 decembrie, cand se comemoreaza moartea lui Nobel. Laureatul primeste o medalie de aur, o diploma si un premiu substantial in bani, care in 2004 a fost de 10 milioane SEK (coroane suedeze).

In ultimele decenii, Comitetul s-a straduit sa se asigure ca Premiul pentru Pace are o dimensiune globala si a incercat sa aduca laolalta principalele parti implicate in conflicte, de pilda in Orientul Mijlociu si in Irlanda de Nord, intr-un efort de promovare a procesului de pace.

POVESTI. Premiile Nobel au deja legende. Fara a exista documente care sa ateste o asemenea ipoteza, se pare totusi ca exista explicatii pentru care suedezul nu a fost de acord sa fie decernat un premiu care sa-i poarte numele la matematica. Desi nu a fost niciodata casatorit si nu a avut nici urmasi, Alfred Nobel s-ar fi indragostit serios de o femeie care i-a refuzat sentimentele, tocmai pentru ca era in plin amor cu un matematician. Gurile rele dau si nume in acest caz - marele matematician Gosta Mittag-Leffler. Oficial insa, Nobel spunea celor mai apropiati colaboratori ca nu vede in matematica o stiinta care sa merite atata atentie pentru simplul motiv ca descoperirile acestui domeniu nu pot ajuta prea mult omenirea. In plus, la vremea aceea, exista deja un premiu acordat de scandinavi matematicienilor, iar Nobel nu avea nici un gand sa intre intr-o competitie cu acestia.

CONTROVERSATE. Secretarul de stat american Henry Kissinger a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1973, pentru activitatea depusa in vederea semnarii acordului prin care s-a incheiat razboiul din Vietnam. Acelasi Kissinger a organizat campania de bombardare a Cam-bodgiei intre 1969 si 1975, operatiune secreta care s-a soldat cu pana la 800.000 de morti si raniti. Egas Monitz a primit titlul pentru medicina in anul 1949, ca urmare a cercetarilor sale privind lobotomia prefrontala. Tehnica s-a dovedit insa fara beneficii importante, avea carente de etica si, ca atare, nu a mai fost utilizata.

"PACEA" LUI ARAFAT. Liderul Autoritatii Palestiniene a primit Premiul Nobel pentru Pace, desi era considerat terorist

In 1994, Yasser Arafat a fost cocastigator al Nobelului pentru Pace, desi, multa vreme, atat Statele Unite cat mai ales Israelul l-au considerat un sustinator al terorismului. Natiunile Unite si Kofi Annan au primit Nobelul pentru Pace in 2001 pentru eforturile depuse in vederea instaurarii pacii pe mapamond. Aceiasi Annan si Organizatia al carei secretar general este si astazi au organizat actiunile din timpul razboiului din Ruwanda, care au dus la genocidul de la Tutsi. Atunci au murit aproximativ un milion de oameni. Rigobertei MenchÝ i-a fost decernat in 1992 Premiul Nobel pentru Pace. Legat de acest nume au izbucnit scandaluri fara sfarsit, in special din cauza ca laureata si-a falsificat multe din episoadele scrise in autobiografie. Alegerea lui Jimmy Carter drept castigator al Nobelului pentru Pace in 2002 pentru eforturile deosebite depuse in vederea identificarii unor solutii pasnice pentru conflictele internationale a fost vazuta mai degraba ca o lovitura data presedintelui George W. Bush, care se pregatea sa lanseze operatiuni militare de anvergura.

INEDIT. Winston Churchill a primit Premiul Nobel pentru Literatura in 1953, in timp ce autorul extrem de popular Graham Greene nu a putut fi gasit. De altfel, suedezii ii asteapta si astazi ca sa le ofere un premiu pe poetul Tomas Transtromer si pe Astrid Lindgren, autorul celebrelor carti pentru copii, vandute in milioane de exemplare. Nimeni nu a inteles de ce Mahatma Gandhi nu a primit o asemenea distinctie. Unii chiar au refuzat-o. In 1964, scriitorul francez Jean Paul Sartre a refuzat Premiul pentru Literatura, de frica sa nu il transforme "intr-o institutie".

Ceremoniile de acordare a Premiilor Nobel sunt pline de fast si se deruleaza in luna decembrie la Stockholm si la Oslo, culminand la 10 decembrie, data trecerii in nefiinta a inventatorului dinamitei.

POVESTEA PREMIILOR
In 1896, cand s-a stins din viata suedezul Alfred Nobel (foto), imperiul sau industrial era compus dintr-o retea de aproape o suta de fabrici, iar inventatorul dinamitei devenise unul dintre cei mai bogati oameni din lume. Necasatorit si fara copii, Nobel a lasat un testament in care cerea ca toate fabricile sale sa fie vandute, iar banii incasati sa fie plasati intr-un depozit bancar. Dorinta suedezului era ca dobanzile sa fie acordate, an de an, celor care au facut cele mai bune lucruri pentru umanitate. Premiile Nobel pentru literatura, fizica, chimie si medicina aveau sa fie acordate de institutii suedeze. Cel de-al cincilea si cel mai important, Premiul Nobel pentru Pace, i-a revenit unui comitet independent, numit de Adunarea Nationala Norvegiana, Storting. Nobel a ales Norvegia pentru ca Storting-ul demonstrase sustinerea pe care o acorda ideilor moderne despre pace, cum ar fi dezarmarea si arbitrarea pentru a preveni escaladarea conflictelor. Storting-ul a acceptat conditiile din testament si a trecut rapid la actiune. Primii cinci membri ai Comitetului Nobel Norvegian au fost numiti in 1898, iar in 1901, Comitetul i-a ales pe fondatorul Crucii Rosii, Henry Dunant din Elvetia, si pe activistul pentru pace Fr"d"ric Passy din Franta drept primii laureati ai Premiului Nobel pentru Pace.
×