x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un an cu Hollande la putere=160 de zile ploioase la Paris, 297.000 de şomeri în plus şi o datorie publică de 1,4 miliarde de euro!

Un an cu Hollande la putere=160 de zile ploioase la Paris, 297.000 de şomeri în plus şi o datorie publică de 1,4 miliarde de euro!

07 Mai 2013   •   19:19
Un an cu Hollande la putere=160 de zile ploioase la Paris, 297.000 de şomeri în plus şi o datorie publică de 1,4 miliarde de euro!

Zeci de mii de oameni au ieşit duminică în stradă în Paris, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de rezultatele primului an în care preşedintele Franţei, Francois Hollande, s-a aflat la putere.
În cadrul unei reuniuni cu miniştrii săi, luni, Hollande a promis că al doilea an al mandatului său va fi cel al rezultatelor, conştient fiind că popularitatea sa a atins un minim istoric.

Marşul cetăţenilor

Dar stânga radicală a ţinut să i-o ia înainte şi să protesteze în ajun faţă de rezultatele mandatului său prezidenţial. Susţinătorii Frontului de Stânga (FG), conduşi de liderul stângii radicale Jean-Luc Melenchon, au organizat “un marş al cetăţenilor” la Paris îndreptat contra austerităţii, marii finanţe şi pentru cea de-a VI-a Republică, după cum au afirmat organizatorii. Partidul lui Melenchon a susţinut că au participat 180.000 de manifestanţi, poliţia afirmând că au fost doar 30.000.
Mulţi parizieni au ieşit de asemenea pentru a protesta faţă de planurile de legalizare a căsătoriei homosexualilor şi de permitere a adopţiilor de către cupluri homosexuale.

Minim istoric în sondaje
Înaintea protestului de duminică, mass-media a publicat sondaje de opinie în care preşedintele Hollande a ieşit cel mai nepopular preşedinte din istoria modernă a Franţei.
Protestul de duminică a survenit după alte demonstraţii, miercuri, în care sute de suporteri ai Frontului Naţional (de extremă-dreaptă) au ieşit pe străzi în Paris după ce sondajele au arătat că Marie Le Pen, liderul partidului, ar ieşi în alegeri pe poziţia a doua, după Sarkozy, cu mult înaintea lui Hollande, care se află pe locul trei.

“Chiar e capabil să conducă Franţa?”
Jean-Francois Copé, preşedintele principalului partid de opoziţie din Franţa, Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), a afirmat că ''întrebarea care se pune în prezent este de a şti dacă Francois Hollande este într-adevăr capabil să conducă Franţa'', declaraţii făcute de liderul UMP într-un interviu care va apărea joi în publicaţia Valeurs Actuelles şi din care AFP publică extrase.
Guvernul lui Hollande ''n-are metodă, n-are direcţie'', afirmă Copé. ''Guvernul său se îneacă în contradicţiile sale. În sufletul francezilor îşi face loc îndoiala în legătură cu două calităţi care, din punctul meu de vedere, definesc aptitudinile pentru a conduce: competenţa şi autoritatea'', a adăugat preşedintele UMP.
Copé a afirmat, de asemenea, că echipa guvernamentală ''pare mai degrabă o navă în derivă decât un Guvern capabil să conducă destinele celei de-a cincea puteri a lumii''.

Şomaj în creştere
Numărul şomerilor în Franţa continentală a continuat să crească în februarie pentru a 22-a lună consecutiv, ajungând la 3,177 milioane de persoane înscrise pentru ajutor, apropiindu-se – fără a depăşi – de cifra-record din ianuarie 1997 (3,195 milioane).
Hollande a dat asigurări totuşi că îşi menţine obiectivul de a inversa curba şomajului până la sfârşitul anului 2013.
Primul ministru Jean-Marc Ayrault(foto) a lansat marţi, în Adunarea naţională, un apel la o ‘mobilizare generală’ pentru constituirea locurilor de muncă, declarându-se ‘preocupat’ de această problemă, cu câteva ore înainte de publicarea cifrelor. ‘Şomajul creşte în ţara noastră din iulie 2008′, a subliniat premierul, cerând întreprinderilor, colectivităţilor locale şi asociaţiilor să utilizeze diferite dispozitive create recent, precum contractele de viitor şi de generaţie.
OCDE întrevede o stabilizare spre sfârşitul anului 2013 a ratei şomajului la 10,9 % din populaţia activă. Dacă această previziune se va confirma, recordul în Franţa continentală (10,8 %), înregistrat în 1994 şi 1997, va fi depăşit.

Problematic pentru stânga europeană
Confruntat cu scandaluri politice şi cu o evoluţie sub aşteptări a economiei, Hollande este pe cale să devină un personaj problematic pentru partenerii săi din stânga europeană, notează săptămânalul francez Le Courrier International într-un articol publicat vineri.
Considerat un campion al măsurilor de stimulare a creşterii economice, contrapuse măsurilor de austeritate susţinute de cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele francez a reuşit să devină rapid un prieten apropiat al reprezentanţilor stângii europene, iar victoria sa în alegerile de anul trecut a dat social-democraţiei europene speranţa unei renaşteri. 'Atunci când partidul şi aliaţii săi au obţinut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, am crezut că Europa a câştigat un adevărat challenger al consensului asupra austerităţii pe axa Berlin-Bruxelles-Londra', scrie ziaristul britanic Jonathan Fenby în publicaţia The Guardian.
Dar numai şase luni mai târziu, mai mulţi lideri ai unor partide social-democrate au început să se distanţeze de el. 'Slaba evoluţie a economiei a demonstrat cât de greu este pentru stânga europeană să pună în practică politici de redresare economică. Ed Miliband (şeful laburiştilor britanici) va fi cu siguranţă mai reţinut în entuziasmul său faţă de locatarul în dificultate de la Elysee', adaugă The Guardian.

Hollande, în cifre
Pentru a scoate în evidenţă cifrele sumbre ale mandatului prezidenţial, mass-media franceze au prezentat infografii peste infografii, una dintre ele punându-i în cârcă prezidentului inclusiv numărul mare de zile ploioase la Paris: 160.  În plus, mandatul lui are pe conştiinţă încă 297.000 de şomeri, faţă de câţi erau la venirea sa la putere, o datorie publică de 1,4 miliarde de euro.  Conform infografiei, 8,2 milioane de francezi (în medie) au urmărit cele patru interviuri televizate ale sale, dar 76% îi apreciază bilanţul drept unul negativ.
“Ceea ce s-a făcut în ultimul an este consistent, şi ceea ce rămâne de făcut este considerabil”, a promis Hollande, într-o declaraţie transmisă presei. El a anunţat că premierul Ayrault va prezenta în săptămânile care urmează un plan de investiţii pentru următorii 10 ani.



×
Subiecte în articol: francois hollande