x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un an de la Abu Ghraib

Un an de la Abu Ghraib

27 Apr 2005   •   00:00

A trecut un an de la scandalul dezgustator de la inchisoarea Abu Ghraib din Irak. Trista aniversare aminteste de imaginile prizonierilor irakieni torturati de militarii americani, cu stirea superiorilor de la Pentagon.

ATROCITATI. Imagini care au ingrozit lumea
Intre fotografiile publicate atunci, una prezinta un irakian dezbracat, acoperit doar cu o pelerina de culoare inchisa si, pe cap, cu o gluga neagra. Pe corpul sau sunt prinsi cativa electrozi. In alta fotografie, mai multi irakieni complet dezbracati mimeaza acte sexuale. Intr-o alta apare cadavrul unui prizonier batut crunt. El este asezat pe podea, la picioarele militarilor americani, care zambesc si-si arata semnul ok. Alta fotografie prezinta o balta de sange sub un grup de prizonieri goi-pusca raniti de muscaturile adanci ale unui caine special antrenat de armata SUA pentru misiuni militare.

Scandalul a izbucnit la cateva luni dupa ce presedintele SUA a promis ca tortura instaurata de fostul regim va disparea definitiv o data cu arestarea lui Saddam. La 4 decembrie 2003, Bush isi lauda trupele pentru capturarea lui Saddam si promitea ca "politia secreta si camerele de tortura vor disparea pentru totdeauna".

Pana astazi, armata SUA a confirmat ca exista 28 de cazuri de omicid comise impotriva detinutilor din Irak si Afganistan, aflati in custodia fortelor SUA. Doar unul dintre aceste acte ar fi avut loc la Abu Ghraib, sustin surse citate de publicatia online DrugeReport. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe