x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un atentat sângeros zguduie Kabulul

Un atentat sângeros zguduie Kabulul

01 Iun 2017   •   13:17
Un atentat sângeros zguduie Kabulul

O explozie puternică a avut loc, ieri, în capitala Afganistanului, Kabul, la o oră de vârf,  în apropierea ambasadelor străine şi a palatului prezidenţial. Cel puţin 80 de persoane au fost ucise şi alte 350 au fost rănite, în urma atacului cu maşină-capcană în Zanbaq Square, o zonă intens circulată. Printre persoanele ucise se află femei şi copii, iar majoritatea victimelor sunt civili.

Atacul a provocat pagube materiale semnificative mai multor ambasade occidentale, printre care ale Franței și Germaniei, dar și reprezentanțelor diplomatice ale Turciei, Iranului și Indiei, a anunțat Ministerul afgan de Interne, citat de AFP. Un agent de securitate afgan și-a pierdut viața și mai mulți angajați ai Ambasadei Germaniei din Kabul au fost răniți, a anunțat ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, citat de DPA. "Atacul a avut loc foarte aproape de ambasada germană. Acesta a lovit civili și pe cei care în Afganistan lucrează pentru un viitor mai bun pentru țara lor. Este cu atât mai detestabil că tocmai acești oameni au fost ținta", scrie Sigmar Gabriel într-o postare pe Twitter, citată de Reuters. O mare parte a ambasadei germane a fost distrusă după detonarea unui vehicul cisternă în cartierul diplomatic din Kabul.

Pagube importante

Purtătorul de cuvânt al diplomației franceze, Romain Nadal, a declarat că ambasada Franței la Kabul a suferit pagube materiale importante, dar a precizat că nu există victime de cetățenie franceză. „Nu există nicio victimă franceză (mort sau rănit, în acest stadiu, n.red.). Noi continuăm verificările. Pagubele materiale sunt importante”, a spus Nadal. Concomitent, Ministerul turc de Externe a declarat că imobilul ce găzduiește ambasada sa la Kabul a fost avariat, dar a menționat că personalul diplomatic este teafăr, menționează Reuters.

×
Subiecte în articol: atentat kabul