x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un "audit al votului" va stabili cine este preşedintele Afganistanului

Un "audit al votului" va stabili cine este preşedintele Afganistanului

de Agerpres    |    12 Iul 2014   •   22:53
Un "audit al votului" va stabili cine este preşedintele Afganistanului

Un acord a fost încheiat sâmbătă între cei doi candidaţi la prezidenţialele afgane, Abdullah Abdullah şi Ashraf Ghani, care îşi dispută victoria pe fondul acuzaţiilor de fraudă, în vederea renumărării tuturor voturilor exprimate în turul secund, desfăşurat pe 14 iunie, relatează AFP.

'Cei doi candidaţi şi-au luat angajamentul să participe şi să aştepte rezultatele celei mai vaste renumărări posibile. Fiecare vot exprimat va fi controlat, din totalul celor opt milioane' de voturi, a declarat şeful diplomaţiei americane, John Kerry, după două zile de negocieri la Kabul cu ambii candidaţi şi alţi responsabili afgani.

'Câştigătorul va fi noul preşedinte şi va forma imediat un guvern de uniune naţională', a adăugat secretarul de stat al SUA.

Auditul va fi realizat la Kabul şi va începe în următoarele 24 de ore. Buletinele de vot vor fi transportate de la Kabul de forţa NATO în Afganistan, a menţionat John Kerry.

Formula reţinută va lua timp şi va amâna ceremonia de învestire a noului preşedinte, prevăzută să se desfăşoare pe 2 august.

'Considerăm că procesul va dura câteva săptămâni', a subliniat demnitarul american.

La rândul său, şeful misiunii ONU în Afganistan (UNAMA), Jan Kubis, a solicitat sâmbătă organizaţiilor internaţionale, după anunţul renumărării tuturor voturilor exprimate la prezidenţialele din această ţară, să trimită 'rapid' observator pentru demararea activităţii.

'Pentru a fi un succes, aş vrea să adresez un apel organizaţiilor internaţionale de observatori ca să trimită cât mai rapid posibil echipe care să sprijine acest proces', a mai afirmat Jan Kubis, precizând că este vorba despre o operaţiune cu totul inedită.

×
Subiecte în articol: afganistan alegeri prezidentiale acord