x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un bărbat, care ar putea fi fostul lider militar Ratkno Mladic a fost arestat în Serbia.

Un bărbat, care ar putea fi fostul lider militar Ratkno Mladic a fost arestat în Serbia.

de Marina Constantinoiu    |    26 Mai 2011   •   10:36

Un barbat, posibil fostul lider al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladic, a fost arestat joi in Serbia, anunta postul de radio belgradean B92, citat de AFP.

Barbatul, al carui nume este Milorad Komadic, a fost arestat de politia sarba in urma unei operatiuni secrete, precizeaza un cotidian croat, citat de B92.

Operatiunea a fost declansata in urma primirii unui pont, potrivit caruia suspectul prezinta unele semne de identificare ale lui Ratko Mladic si seamana cu acesta din punct de vedere fizic, precizeaza cotidianul Jutarnji List, din Zagreb.

Nu a fost precizat locul in care s-a operat arestarea. Postul de radio belgradean a contactat politia, dar tot ce a putut afla este ca sunt in curs operatiuni de verificare a identitatii suspectului si se efectueaza, de asemenea, analize ADN. Ar putea dura trei zile pana la aflarea tuturor rezultatelor acestor teste, au precizat sursele politienesti citate de B92.

Presedintele sarb, Boris Tadic, urmeaza sa faca o declaratie pentru presa in jurul orei 13:00 GMT.

Fostul lider al sarbilor bosniaci, Ratko Mladic este dat in urmarire internationala, pentru a fi judecat de Tribunalul Penal International de la Haga pentru genocid si crime de razboi.

Serbia tocmai fusese criticata pentru ca nu face suficiente eforturi pentru arestarea lui Ratko Mladic. Potrivit site-ului EUObserver, "eforturile Serbiei de a-l aresta pe fostul lider militar al sarbilor din Bosnia nu sunt suficiente', se arata intr-un raport al procurorului Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, Serge Brammertz, transmis Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat Serbia, la randul sau joi, ca timpul trece si ca o cooperare deplina cu Tribunalul Penal International i-ar putea asigura obtinerea in acest an a statutului de candidata la aderarea la Uniunea Europeana (UE).

"In timpul vizitei mele, mi-am exprimat sustinerea fata de eforturile enorme facute de Serbia si pot spune ca sunteti pe calea cea buna. Dar timpul preseaza si Serbia detine cheia', a declarat Barroso pentru presa, la incheierea unei intrevederi cu premierul sarb, Mirko Cvetkovic.

Serbia spera sa obtina statutul oficial de candidat la aderarea la UE spre sfarsitul lui 2011, dar Bruxelles-ul a avertizat-o ca doar o cooperare deplina cu TPI ii va asigura acest lucru.

×