x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un cântăreţ a fost achitat pentru lezmajestate, verdict foarte rar întâlnit în Thailanda

Un cântăreţ a fost achitat pentru lezmajestate, verdict foarte rar întâlnit în Thailanda

29 Mar 2018   •   15:40
Un cântăreţ a fost achitat pentru lezmajestate, verdict foarte rar întâlnit în Thailanda

Un cântăreţ care a sprijinit opoziţia din Thailanda a fost achitat joi într-un caz de lezmajestate, un verdict foarte rar pronunţat în acest regat unde critica la adresa monarhiei se pedepseşte cu ani grei de închisoare, informează AFP. 

Thanat Thanawatcharanont, cunoscut sub pseudonimul Tom Dundee (inspirat din filmul ''Crocodile Dundee''), a fost trimis în judecată pentru un discurs rostit în 2011 cu ocazia unui miting în ţară al mişcării ''cămăşilor roşii''. 

''Nu reieşea foarte clar dacă acuzatul a insultat monarhia'', a motivat judecătorul în verdictul său. 

Cântăreţul a fost arestat după lovitura de stat militară din 2014, care a înlăturat guvernul premierului Yingluck Shinawatra. 

Mişcarea ''cămăşilor roşii'', susţinătoarea partidului lui Yingluck Shinawatra, este principalul opozant al susţinătorilor monarhiei în special pentru ideile egalitariste pe care aceştia le promovează. 

Cu toate acestea, Tom Dundee a fost încarcerat joi pentru a termina de executat o pedeapsă de peste 10 ani de închisoare pentru alte două acuzaţii de lezmajestate. 

În ianuarie, un tribunal thailandez a retras învinuirile la adresa unui prestigios istoric, în vârstă de 85 de ani, acuzat de lezmajestate pentru că s-a îndoit de versiunea oficială a unei bătălii din secolul al XVI-lea, în care era implicat un rege thailandez. Decizia a fost considerată o excepţie în sistem judiciar thailandez. 

Monarhia thailandeză este protejată de una dintre cele mai stricte legi privitoare la lezmajestate din lume, iar după lovitura de stat din mai 2014 cazurile de trimiteri în judecată s-au înmulţit. 

În ianuarie, o thailandeză nevăzătoare, condamnată la 18 luni de închisoare după ce a distribuit pe Facebook comentarii considerate jignitoare la adresa monarhiei, a fost eliberată pe cauţiune, într-un caz rar de clemenţă. 

Cunoscută sub numele de ''articolul 112'', legea pentru lezmajestate prevede până la 15 ani de închisoare pentru oricine calomniază membrii familiei regale. 

Regele aflat în prezent la domnie, Maha Vajiralongkorn, i-a succedat în 2016 tatălui său, Bhumibol Adulaydej, care a condus ţara mai bine de 70 de ani. 

În ultimii ani, numeroşi thailandezi au fost condamnaţi la pedepse grele (câteodată zeci de ani) pentru defăimarea tatălui actualului rege.

AGERPRES

×